Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Havsmyndigheten: Räkfisket kan fortsätta

Räkfisket i Västerhavet kan fortsätta. Det anser Havs- och vattenmyndigheten.

I veckan avrådde Världsnaturfonden WWF konsumenterna från att köpa räkor som fiskats utmed västkusten. Enligt WWF hotades räkan av överfiske.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En analys som inte delas av Havs- och vattenmyndigheten.

- Vi anser att det finns ett utrymme för fortsatt räkfiske i Västerhavet. Vi grundar den bedömningen på vetenskaplig rådgivning från Internationella havsforskningsrådet säger Björn Risinger, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten.

Orsakerna till överfiskningen är enligt WWF dumpning av små räkor (så kallat utkast), dåliga beståndsuppskattningar, risk för överfiske, otydlig förvaltning och övervakning.

Björn Risinger tillbakavisar kritiken.

- Vi vet att det har funnits synpunkter på vår förvaltning av det svenska räkfisket. Vi menar dock att de vetenskapliga beståndsuppskattningarna håller hög kvalitet och att vi har en god ordning på både reglering, landningskontroll och kvotuppföljning för räkfisket. Vi bygger besluten på vetenskapliga råd och fastställda kvoter, säger han i ett pressmeddelande.

Internationella Havsforskningsrådet, ICES, uppskattar att utkastet av räka i svenskt fiske under 2011 och 2012 motsvarar cirka 22 respektive 31 procent av den totala fångsten.

Enligt Björn Risinger har Havs-och vattenmyndigheten fört en dialog med yrkesfisket för att minska utkastet av små räkor.

- I höstas beslutade vi också - då vi bedömde att detta fortfarande pågick - att bromsa fisket av räkor för att låta cirka 20 procent av den tilldelade svenska kvoten vara kvar i havet, förklarar Björn Risinger.

Den svenska räkkvoten för Skagerrak och Kattegatt låg i fjol på 1 243 ton, totalt landades 81 procent av kvoten, drygt 1 000 ton.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.