Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Havsmyndighet för ett friskare hav

I strålande sol invigdes i går den nya Havs- och vattenmyndigheten. Miljöminister Andreas Carlgren hade med sig ett USB-minne fyllt av löften om insatser för ett renare vatten och ett friskare hav.

– Det behövs en stark myndighet som kan bidra till ett bättre och friskare vatten, sade miljöminister Andreas Carlgren i sitt invigningstal.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Med sig till invigningen ombord på Ostindiefararen Götheborg hade han många löften och planer på insatser för vårt vatten och hav. En budkavel som gått genom Sverige den senaste veckan har gett länsstyrelser, kommuner, intresseorganisationer och föreningar chansen att både berätta om sina förväntningar på den nya myndigheten, och själva komma med initiativ för en bättre vatten- och havsmiljö.

”Kommer att vara succé”

– Det är åtgärder som kommer att ske i kölvattnet av att den nya myndigheten bildas, sade Andreas Carlgren.

På listan finns allt från stora åtgärdsplaner från länsstyrelser till löften från enskilda föreningar, till exempel om att öppna tömningsanläggningen för avfall från båttoaletter för allmänheten.

– Det är inte Havs- och vattenmyndigheten ensam som kan skapa ett renare vatten och ett friskare hav. Men summan av allt det här kommer att leda till att myndigheten i framtiden kommer att vara en succé, sade Andreas Carlgren.

Han säger att det aldrig var någon tvekan om att den skulle ligga i Göteborg:

– Det här är Sveriges marina huvudstad, det var ett naturligt val.

Har samlat ansvar

Havs- och vattenmyndigheten ska ha ett samlat ansvar för hela ekosystemen i sjöar, hav och vattendrag. Vissa uppgifter förs över från Naturvårdsverket, och vissa från Fiskeriverket som läggs ned i dag. I morgon öppnar Havs- och vattenmyndigheten i Fiskeriverkets gamla lokaler på Ekelundsgatan i Göteborg.

Andreas Carlgren pekar på tre områden där den nya myndigheten har viktiga uppgifter den närmaste tiden.

– Inte minst omläggningen av EU:s fiskepolitik är viktig, hur vi ska få till ett hållbart fiske i EU. En annan del är att förverkliga aktionsplanen för Östersjön, som är ett av världens mest förorenade innanhav. Och för Västerhavet gäller det att skydda viktiga arter, det finns 100-tals rödlistade arter här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.