Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bilden av näthatet.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hatet mot kvinnor flödar på nätet

När Sveriges hundra farligaste kvinnor listas på Flashback flödar hatet fritt.

"Dax att skapa listan över Svea rikes farligaste kvinnor. Det är inte någe trams, det finns kvinnor som manipulerar, mördar, ljuger, torterar och begår allehanda illgärningar. De jag vill se på listan är de som får män oskyldigt dömda, som mördat män, som är politiskt extrema, eller bara svårt psykiskt störda.", skriver signaturen korruptio på Flashback.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sedan följer en lista som Flashbackanvändarna fritt kan fylla på. Journalisten och författaren Maria Sveland toppar listan, med epitetet "hatare".

Tråden har fått över 250 inlägg. Många är fulla av hat. Om en ledande politiker lyder motiveringen:

"Gräslig människa både att titta på och även varelsens politiska åsikter. En fara för varje svensk medborgare (såväl man som kvinna)."

Bland kvinnorna på listan finns både journalister, entreprenörer, kriminella och professorer.

"Så värst farliga vet jag inte om kvinnorna i listan är. Man skulle dock kunna beskriva dem alla med några/någon av dessa egenskaperna: Feministisk, manshatande, lättkränkt, paranoid, psykiskt sjuk, mediakåt", skriver en användare.

GP har låtit analysera inläggen i tråden för att få fram de mest frekvent använda orden. Bilden talar sitt tydliga språk. Kvinnliga politiker, journalister, författare och professorer beskrivs som farliga med motiveringen att de är manshatare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.