Har politikerna glömt studenterna?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I Maria Wetterstrands sommartal nyligen utlovades hela 900 kronor i höjt studiemedel. Det är sannerligen ett välkommet bud i valrörelsen för landets studenter. Socialstyrelsens Social rapport för 2010 visar nämligen att studenter tillhör de tre mest fattiga grupperna i landet och att antalet ökat kraftigt. Ekonomisk stress stjäl lätt koncentrationen från studierna och tenderar att göra att studierna blir alltför nedprioriterade då tiden får gå åt till extraarbete.

Rapporten visar att sju av tio studenter är stressade och att tre av tio har svårt att sova. SFS beräkningar i vår studentbudget visar på att en höjning med minst 625 kronor är absolut nödvändig och även statliga siffror visar på att en höjning behövs. Extra- arbete kan hjälpa många studenters ekonomi, men det är inte alla som har en livssituation som medgör sidoarbete samtidigt med heltidsstudier. Extraarbete ska vara en möjlighet, men inte bli ett krav.

ANNONS

I dag tenderar alltför många studenter bli beroende av stöd hemifrån eller av extraarbete för att ha råd att studera. Detta utestänger många från högre studier och många kan inte heller studera effektivt på grund av sina ekonomiska problem. Vi måste därför sträva efter ett system som gör att alla kan nå sin fulla potential, oavsett ekonomiska förutsättningar.

Sorgligt att se

Tyvärr så kommer budet på 900 kronor endast från Miljöpartiet, inte från de rödgröna som helhet. Det finns nämligen inget rödgrönt bud i frågan ännu, ingenting om studiemedlet nämns i skuggbudgeten. Det finns inte heller något samlat bud från Alliansen, där Centerpartiet bara är det parti som lyft en höjning på 300 kronor. Det är sorgligt att se att studenter är så lågprioriterade i valrörelsen.

Både vår grundutbildnings kvalitet och vårt studiemedel är eftersatta områden som politikerna måste rätta till för att trygga välfärd och rättvisa. Vallöften behövs inte bara för skola och arbete, utan även för den viktiga länk som studenter och högre utbildning faktiskt utgör.

Studiemedlet behöver höjas och grundutbildningens kvalitet stärkas för att säkra vår framtida välfärd. Nu återstår att se om politikerna tänker ta sitt ansvar eller endast satsa på att fånga de största väljargrupperna. Vi hoppas på tydliga bud från alla våra politiker innan valdagen står för dörren.

ANNONS

Klas-Herman Lundgren

ordförande,

Sveriges förenade studentkårer (SFS)

ANNONS