Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I tre månader år den tyske medborgaren bott i Landvetters inrikeshall.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Har bott på Landvetter i tre månader

Den 27-årige tysken har resväska och pass, men han vill ändå inte resa iväg. I snart tre månader har han i stället bott på inrikesterminalen på Landvetter.

För nästan tre månader sedan stämplades mannens pass i ett land utanför Schengenområdet. Förmodligen kom han till Landvetter i samband med resan som följde efter passkontrollen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Och sedan dess har den tyske medborgaren bott på inrikesterminalen. Enligt uppgifter från flera håll så vill mannen inte åka hem till Tyskland. Och han vill heller inte lämna flygplatsen.

Men varför inte, och varför han kom till just Göteborg, är det väl egentligen ingen annan än mannen själv som kan svara på. GP har på flera olika sätt sökt kontakt med mannen, som har låtit hälsa att han inte vill bli uppmärksammad alls i media. Det enda han vill är att få ett jobb och en bostad i Sverige.

Polisen har daglig kontakt med 27-åringen, för att kolla så att allt är okej. Enligt luftfartslagen får gränspolisen avvisa personer som uppehåller sig på flygplatsområdet utan avsikt att resa. Men det har aldrig varit aktuellt i det här fallet, säger Dan Stjernman som är polisinspektör på Landvetter.

– Vi har inte velat köra ut honom, för vi vet ju inte vart han tar vägen då. Vi vill bara hjälpa honom.

Och hjälpa honom är det många som vill. Han har inga pengar men så väl resenärer som personal på och omkring flygplatsen brukar ge mannen lite mat eller fika. Det är också så han överlever. Några pengar vill han inte ta emot, och sover gör han i bland annat bönerummet.

Såväl polisen som flera andra personer som GP har talat med bedömer mannen som mycket trevlig och ordentlig. Han gör inte mycket väsen av sig, och med sin resväska sticker han heller inte ut från flödet av ankommande och utresande passagerare. Någon säkerhetsrisk utgör han heller inte.

– Det är egentligen ingenting som är fel, mer än att han inte vill åka härifrån, säger Dan Stjernman.

Tyska ambassaden har försökt att få 27-åringen på andra tankar, men han har stannat på flygplatsen.

Medborgare inom Schengen får stanna upp till tre månader i ett land utan att ha några särskilda visum. Vad som händer sedan för den tyske mannen är inte klart, men rent juridiskt har gränspolisen grund för att avvisa honom ut ur landet efter tre månader.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.