Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Happy hour på el nästa år?

Februari var en riktig rysare för elkunderna. Det rörliga priset var det högsta någonsin. Lösningen på sikt heter happy hour.

Under februari betalade elkunderna betalade i genomsnitt 1:65 per kilowattimma, 65 öre mer än ett år tidigare, enligt en rapport från Energimarknadsinspektionen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De som berördes mest av prischocken var småhusägare med elvärme. Förutom att priserna steg ökade också förbrukningen kraftigt i kylan. Ett normalhushåll fick betala cirka 3 000 kronor mer under februari än under samma månad i fjol.

Nu vill regeringen ge kunderna hjälp att sänka notan. Statliga Energimyndigheten har fått i uppdrag att utreda timvis elmätning.

I dag varierar elpriset kraftigt över dygnet, men kunderna får betala ett genomsnittspris och har ingen möjlighet att påverka taxan.

- En vanlig villaägare kan spara upp till 6 000 kronor per år på det sättet. Det handlar om att till exempel köra tvätt- och diskmaskiner på natten när strömmen är billigast. Alla kunder ska få möjlighet att se sin timkostnad, säger Frank Nilsson, pressekreterare hos näringsministern.

Reformen ska vara genomförd 2011, hoppas regeringen. Frank Nilsson tror inte att kostnaden blir oöverkomlig.

- 90 procent av de nya elmätare som har installerats de senaste åren klarar timvis mätning. Dagens teknik räcker till.

Elkunderna kommer inte att få någon kompensation för prischocken i februari. Däremot menar Nilsson att Sverige på sikt kommer att får "ett mycket mer robust system" och därmed stabilare elpriser.

Punkt ett på listan är att få ordning på kärnkraftverken, som har krånglat och gått på halvfart under en lång tid. Detta är tillsammans med kylan den direkta orsaken till årets skyhöga priser. Häromdagen kallade Maud Olofsson företrädare för de stora kraftbolagen till ett möte, där de uppges ha "ödmjukt" tagit emot ministerns kritik.

- Vi förutsätter att den svenska kärnkraften börjar fungera så att vi inte upplever något liknande nästa år. Svenska folket kräver det, säger Frank Nilsson.

Dessutom planeras en stor satsning på nya energislag under de närmaste tio åren. I går togs ett steg på vägen – då gav regeringen tillstånd till en jättelik vindkraftanläggning med 1 100 vindsnurror i Piteå kommun.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.