Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Han ville skada mig"

Professor Tor Aulin har själv skrivit sina kränkande inlägg om Ann Heberlein. Det anser Chalmers efter sin undersökning.

I slutet av mars publicerades förödmjukande inlägg om etikforskaren Ann Heberlein, på Tor Aulins twitterkonto. Aulin hävdade först att han inte skrivit inläggen, och misstänkte att hans konto blivit kapat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu är Chalmers undersökning av det misstänkta dataintrånget klar.

– På den dator som Aulin har haft hemma, så finns det kopplingar mellan Google-sökningar och twitterinläggen om Heberlein. Han har sökt på Ann Heberlein och hennes forskning och sedan har det tweetats om det från hans konto. Vi utgår alltså ifrån att det är Tor Aulin själv som ligger bakom tweetsen, säger Chalmers presschef Christian Borg.

Tor Aulin ville själv inte kommentera frågan på torsdagen. Men Chalmers går vidare med en arbetsrättslig process under de närmaste veckorna. Huvudfrågan är om Aulin har twittrat i tjänsten eller som privatperson.

– Eftersom Tor Aulin tydligt anger på sitt twitterkonto att han är professor på Chalmers, använder arbetsgivarens dator och delvis twittrar på arbetstid så bedömer vi att han twittrar i tjänsten, säger Christian Borg.

I så fall bryter Aulin mot regler för användningen av Chalmers IT-resurser, som datorer och telefoner. Han bryter också mot Chalmers policy även i sociala medier.

– Vi ser allvarligt på den här typen av kommunikation, som Aulins tweets av mobbningskaraktär. Man ska uppleva att Chalmers anställda uppträder på ett ansvarsfullt sätt, med gott omdöme, även på sociala medier, säger Christian Borg.

Ann Heberlein gick på torsdagsförmiddagen inte att nå. Men hon har tidigare uppgett för GP att hon inte tror på att någon annan ska ha skrivit inläggen och att hon kommer att driva fallet som ett förtalsmål.

– Med tydligt uppsåt att skada mig, både som människa och i min yrkeskarriär, har han publicerat en lång rad kränkande inlägg, skriver Ann Heberlein i ett tidigare mail till GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.