Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Stefan Lundin och Zlatan Ibrahimovic.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Han vill inte ha med Zlatan till OS i Rio

Svensk Elitfotbolls sportdirektör Stefan Lundin ser många effekter av U21-landslagets framgångar i Tjeckien – men tycker inte att vår allra bästa, Zlatan Ibrahimovic, skall åka med på OS nästa sommar. – Jag tycker att man skall jobba med de som är här, säger Stefan Lundin.

Stefan Lundin är för närvarande i Halmstad i anslutning till Elitpojklägret för Sveriges mest talangfulla 15-åringar födda 2000 och höll under måndagen en utbildning för akademier.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ett givet samtalsämne även där är tisdagens EM-final mellan Sverige och Portugal i Prag.

Vad betyder framgången för U21-landslaget för värdet på allsvenskan? De flesta av spelarna har nyligen haft allsvenskan som sin arbetsplats.

– Enormt. Omätbart. Av flera olika anledningar. Det allra viktigaste är att det bevisar att vi har en vettig utbildningsplan för våra spelare. Att allsvenskan blir en allt starkare liga. Vi dräneras oerhört så fort det dyker upp något bra. Kanske blir framgångsformeln att hänga kvar ett tag till och bli en ännu större stjärna till ett ännu större värde innan du flyttar utomlands.

Är framgången en slump kopplat till en extremt talangfull generation eller följden av kloka beslut på lokal och central nivå? Helt enkelt, vem och vilka bör ta åt sig äran?

– Alla som vill, alla som känner sig träffade. Grattis till alla! Jag vill påstå att viss del av framgången har att göra med att vi utbildar spelarna tidigare. Vi har i Tipselitprojektet, med risken att alla inte kommer med. Skall vi hänga med i den internationella konkurrensen måste vi träna mer. Träna mer med duktiga instruktörer. Inte plågsamt, utan stimulerande träning.

Vilka mätbara effekter får en landslagsframgång, som för U21-landslaget, för den nationella fotbollen, i form av spelarrekrytering, spelmodell och spelartyper?

– Självklart skapar det förebilder. I Halmstad pågår Elitpojklägret för de bästa 15-åringarna pågår just nu. De blir påverkade av U21. Det har en nästan omätbar betydelse stor betydelse.  Samtidigt har det en stor betydelse för tilltron för våra klubbar att ta fram bra spelare. Du behöver inte vara utomlands. Du kan vara i en svensk akademi. I Elfsborgs, IFK Götebogs, Kalmars eller Helsingborgs. Det är ett bra sätt.

– Jag skulle vilja ställa en retorisk fråga. Är inte U21-landslaget nästan en kopia av VM-laget från 1994? Samma spelartyper, samma två anfallare, samma två centrala mittfältare. Det är en viktig slutsats. John Guidetti och Isaac Kiese Thelin – är det inte det som är det svenska arbetsmodellen? Är det inte den sortens spelmodell vi borde ha? Sanningen ligger kanske i den här sortens fotboll. Folk älskar det här laget. Det betyder inte att Zlatan är fel. Vi har hamnat i en situation där en spelare är så enormt mycket bättre än alla andra. Det är vanligt i små länder när de får fram en demonspelare.

Tycker du att Zlatan skall spela OS?

– Nej, jag tycker inte det. Han är världens bästa spelare, men jag tycker att man skall jobba med de som är här, de som är med nu. Jag kan ha fel. Det är inget negativt med Zlatan. Han är så otroligt mycket bättre än de andra spelarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.