Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgaren Carl Johan Hederoth är vd för Sleep Cycle och ser att sömn är ett ämne som blir allt viktigare, för att ge svar på hälsorelaterade frågor i världen.
Göteborgaren Carl Johan Hederoth är vd för Sleep Cycle och ser att sömn är ett ämne som blir allt viktigare, för att ge svar på hälsorelaterade frågor i världen.

Han vill hjälpa människor i världen att sova bättre

Över 50 miljoner människor världen över har hittills använt Sleep Cycles app för att sova bättre. Den insamlade datan från användarna säger mycket om deras nuvarande - och framtida mående. Vd Carl Johan Hederoth tror att datan kommer att kunna ge svar på många hälsorelaterade frågor framöver.

Sleep Cycle startade 2009 och i starten kunde appen se sömnmönster med hjälp av användarens rörelser i sängen. Den kunde också erbjuda ett mjukare uppvaknande baserat på när personen var i lättare sömn. Nackdelen var att mobilen behövde ligga i sängen.

–Därefter har vi adderat fler och fler tjänster. Nu kan du mäta sömnens kvalitet, se trender i dina sömnrutiner, förstå vad som stör dig i form av ljud på natten och även upptäcka snarkningar och andningsstörningar, berättar Carl Johan Hederoth, som varit vd på Sleep Cycle sedan 2016. Det var också året då appen började basera sina mätningar på ljud istället för rörelser.

"Kan göra en bättre analys”

– Nu mäter vi sömnen med hjälp av ljud och mobilen kan bli liggande på nattduksbordet. Vi använder artificiell intelligens för att att klassificera olika ljud, rörelser, andningar, snarkningar eller miljöljud som kan orsaka nattliga uppvaknanden. Med hjälp av detta kan vi göra en ännu bättre analys av sömnen och framförallt hjälpa användaren att förstå och förbättra sin sömn, säger han.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Sleep Cycle här

Förbättringarna i produkten och möjligheten för kunderna att välja mellan prenumeration eller gratiskonto har gjort att omsättningen tagit rejäla kliv.

Sleep Cycle arbetar kontinuerligt för att utveckla appen.

–Vi arbetar nära forskningsvärlden och vi har två egna sömnexperter som arbetat kliniskt med sömnproblem. Våra sömnexperter hjälper oss inte bara att utveckla och validera våra sömnanalyser. De gör också skillnad i att hjälpa människor förstå hur de redan under dagen kan förbättra nästa natts sömn. Att mäta och förstå sin sömn är första steget, men att faktiskt förbättra den är målet.

Under årens lopp har sömn fått en allt större plats i folks medvetande och det är positivt, menar Carl Johan Hederoth. Fler förstår vikten av bra sömn, både i termer av hur viktigt det är för återhämtning men också att sömn i sin tur ger en bättre hälsa.

En god natts sömn kan ge dig energi att komma iväg till gymmet eller ut på joggingturen. Motsatsen leder mer sällan dit, menar han.

– En studie visade att när två grupper människor gick till en affär, så köpte gruppen som sovit färre timmar betydligt mer livsmedel med hög andel fett och socker. Det säger mycket, man måste betrakta sömn som en plattform för bättre hälsa.

Sömnrutinerna skiljer världen över

Sleep Cycles största befintliga kundgrupp är i Nordamerika, tätt följd av Europa och Asien.

Finns det några kulturella skillnader i synen på sömn i de olika världsdelarna?

–I Nordamerika och Europa har vi liknande sömnmönster, vi sover cirka 7 timmar per natt i snitt. Men i Japan, som är en stor marknad hos oss, sover de ganska mycket mindre, i genomsnitt drygt 5 timmar. Skillnaden är att i Japan sover de även en stund mitt på dagen.

Sömnforskningen har tagit stora kliv de senaste åren men de kommande kommer det att hända ännu mer, lovar Carl Johan Hederoth.

”Det spelar en fundamental roll”

–I takt med att fler vetenskapliga framsteg görs så kommer vi att få en ännu bättre förståelse kring hur sömn påverkar resten av vår hälsa. Redan nu finns det studier som visar på hur man kan upptäcka tidiga tecken på depression och även visar på korrelation med till exempel alzheimers baserat på sömndata. Sömndata kommer spela en fundamental roll i predektiv och förbyggande hälsa, säger han.

För att nå dit arbetar Sleep Cycle långsiktigt.

–Vi investerar mycket. Sömn är ett ämne som kommer bli allt viktigare och ta större plats i framtiden. Sleep Cycle har en av världens största databas med sömndata med en halv miljard nätter och vi ser till att dela med oss av insikter till forskningsintistutioner och universitet för att snabbare driva vetenskapen framåt.

Sleep Cycle

Sleep Cycle har sitt huvudkontor i Göteborg och grundades 2009. Förra året noterades de på Nasdaq Nordic Small Cap.

Sleep Cycle finns på App store, Google Play och även på Samsung Health, Sleep Cycle samarbetar med Samsung i tekniska analyser av snarkdetektering för deras klockor.

Sleep Cycles app har i dagsläget 2 miljoner användare och över 920 000 betalande prenumeranter, en ökning med 12 procent mot föregående år.