Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Han minns inte brevet men känner igen stilen

Olov Lundgren minns inte brevet där han erbjuds gratis tegel. Däremot känner han igen sin handstil i de anteckningar som klottrats i nederkanten av brevet.

På fredagsmorgonen startade hovrättsförhandlignarna mot mutdömde Olov Lundgren. Statsåklagare Nils-Eric Schultz hade inför förhandlingarna lämnat in ett brev där det framgår att Lundgren erbjudits gratis tegel till sin villa.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Lundgrens advokat Anders Munck började med att konstatera att Olov Lundgren inte minns att han fått brevet, som är daterat 2002. Däremot känner Lundgren igen sin egen handstil i de anteckningar som gjorts på brevet. Förklaringen till att Lundgren inte minns brevet skulle enligt advokaten kunna vara att brevet kom ett år före det att Lundgren bestämt sig för vilket tegel han ville ha och lämnat in en beställning.

Vidare uppger advokaten att det tagit flera år innan Olov Lundgren blivit uppmärksam på att han inte betalat för teglet. Han säger också att hans klient förnekar att han gjort något brottsligt. Men om hovrätten ändå skulle finna att han brutit mot lagen anser försvaret att brottet inte är att anse som grovt och därmed är preskriberat.

Olov Lundgren var fram till åtalet vd för Egnahemsbolaget men har nu fått lämna sin post. Våren 2003 var Lundgren teknisk chef i bostadsbolaget Poseidon och det var då han tog emot 23, 8 ton tegel gratis från företaget Wienerberger till sin privata villa i Torslanda.

I tingsrätten berättade en tidigare distriktsansvarig för tegelföretaget att gåvan var ett "marknadsbidrag"”. Syftet: att få framtida beställningar från Poseidon.

Olov Lundgren hävdade i rätten att han trodde att den faktura som han betalade gällde både frakt och tegel. Han förnekade att han skulle ha utnyttjat sina yrkesmässiga ställning för privat vinning.

Men tingrätten trodde honom inte - och i hovrätten lägger statspåklagare Nils-Eric Schultz fram nu bevisning: Ett brev på Wienerbergs brevpapper, som börjar med Hej Olle". Den distriktsansvarige säger:

”Vår försäljningschef och jag har bestämt att vi står för stenen och du för frakten."

Olov Lundgren vidhåller att han är oskyldig och säger till GP med anledning av brevet:

- Det är helt nytt för mig. Finns det ett brev, borde jag ju ha sett det. Det är väldigt konstigt om jag inte kommer ihåg det. Jag har inget minne av det över huvud taget.

Statsåklagare Nils-Eric Schultz anser att hovrätten ska skärpa på straffet på grund av att Lundgren har fått en fallskärm en 24-årings Egnahemsbolaget under 24 månader av Egnahemsbolaget:

”Därmed menar jag att Lundgren väl kompenserats för det men han lidit till följd av att han mist sin tjänst och då finns det också ett utrymme för hovrätten att skärpa straffet."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.