Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På julafton bjuder Stefan Källvik ensamma människor på julbord. Bild till vänster: Robin Haldert / TT.

Han bjuder ensamma på julbord

Stefan Källvik som driver Ica Kvantum i Säffle ville göra något för orten. Därför bjuder han ensamma på julmat och julkappar på julafton.

Stefan Källvik, som driver Ica Kvantum-butiken i Säffle, kommer i år att fira jul på annorlunda vis. Han tar nämligen över stafettpinnen från äldreboendet Lindbacken och öppnar upp sin butik för ensamma i Säffle – och bjuder på julbord och julklappar, skriver Säffle-Tidningen som var först att berätta om detta.

– Ica Kvantum har tidigare år sponsrat äldreboendet Lindbacken med mat för deras julbord. Men i år ska äldreboendet ha uppesittarkväll den 23 december istället och jag tänkte att jag kunde ta över firandet på julafton, säger Stefan Källvik.

Han säger att själva idén kläcktes ur tanken att göra något för de ensamma och de som har slut på pengar. Men även för de som aldrig smakat på julmat.

– Jag tror att det kan vara en bra sak att göra för integrationen, förklarar han.

Buffé och underhållning

På julafton kommer ett långbord att dukas upp, mitt inne i butiken. Där kommer en julmatsbuffé att serveras och musikunderhållningen står lokala trubaduren Matti för. Och julklappsutdelning kommer också att ske – de första 50 gästerna kommer att få med sig ett paket hem.

Arrangemang drivs helt av frivilliga krafter. Butiken står för maten och servicen sköts ideellt med hjälp av både butikspersonalen och av Stefan Källviks familj. Hur många som kommer att dyka upp är oklart, men tack vare responsen som Stefan Källvik fått av såväl kunder i butiken som positiva kommentarer på Facebook-sidan, räknar han med mellan 50 och 200 personer.

– Magkänslan säger att det här kommer att bli väldigt bra. Jag är helt tagen, säger Stefan Källvik.

– Det känns skönt att kunna göra något för de behövande och för orten, avslutar han.