Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hamréns landslag mållöst igen

Sökes: en avslutare. Finnes: ett landslag som har så förtvivlat svårt att göra mål.

Även tisdagskvällens drabbning, träningsmatchen borta mot Slovakien slutade mållös trots att Sverige hade ett par rejäla chanser i slutet av matchen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det här var kvällen då flera av landslagets etablerade spelare med Zlatan Ibrahimovic i spetsen fått ledigt och som förhoppningsvis skulle leda till något spännande och nytt.

En bra möjlighet för nya oprövade spelare som exempelvis debutanten Erkan Zengin att få visa upp sig för förbundskaptenen Erik Hamrén. Men också ett bra tillfälle för etablerade spelare som Anders Svensson att visa att man hör hemma i startelvan. Just Anders Svensson visade inte minst vad rutin och erfarenhet betyder i en match där planen är ojämn och svårspelad; bra placering och hög säkerhet i passningarna, inte sällan efter ett tillslag.

Sverige inledde matchen bra och spelade tämligen tryggt – fram till sista tredjedelen där Tobias Hysén ofta fick stå ensam och övergiven utan något vettigt att jobba med. Dels saknades det kreativa spelet med boll, dels kom aldrig något vettigt understöd på kanterna som kunde stöka till det. Exempelvis kom Sveriges första rejäla skott mot mål först efter en havtimme.

I det läget – när inget konstruktivt händer – hjälper det föga att man som Sverige hade mest bollinnehav. I stället var det Slovakien som stod för farligheterna genom snabba, vassa omställningar där de snabbt fyllde på med folk långt in på Sveriges planhalva, ofta med farligt spel i straffområdet.

Andra halvleken började ungefär som den första slutade, ett spel som svängde rejält åt båda hållen utan att något av lagen åstadkom några större farligheter. Slovakien var närmast ett mål och svenske målvakten Kristoffer Nordefeldt – som gjorde sin första landskamp från start – fick rejält svettigt och var själv på väg att ställa till det ett par gånger, dock lyckades han rädda upp situationerna.

En kvart in i andra höjdes tempot, ett antal byten gjorde Sveriges spel vassare och matchen som helhet gick in i ett mer intensivt skede med farligheter och målmöjligheter åt båda hållen – dock utan något mål.

För Sveriges del börjar mållösheten bli besvärlig, förbundskapten Hamrén har ännu inte hittat den formation som skapar tillräckligt mycket framåt.

Vare sig Zlatan finns på plan eller inte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.