Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hamréns hyllning av Häckentalangerna

Här är Erik Hamréns hyllning av Häckentalangerna, i synnerhet Simon Gustafson. – Som han spelade senast är det … wow!, säger förbundskaptenen.

Inför de nu spelade landskamperna mot Danmark och Belgien träffade GP fotbollens förbundskapten Erik Hamrén för en intervju som bland annat handlade om talangerna, framtiden – och allsvenskan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ständigt aktuella frågor, om inte annat inför måndagskvällens Göteborgsderby mellan BK Häcken och IFK Göteborg.

Vi behöver inte ta det i ett A-landslagsperspektiv, men vilka dina tankar rent allmänt om Simon Gustafson?

– Det är en spelare jag tycker är väldigt spännande. Det tyckte jag i fjol redan. Då var han väldigt ojämn. Vilket man är om man spelar sin första säsong i allsvenskan.

Det har han varit i år också?

– Ja, det har han varit i år också. Jag såg honom senast (Kalmar FF, hemma, 4-1) dominera. Fantastiskt att se! Det är det man önskar. Du har en till i Häcken som för mig är väldigt, väldigt spännande i straffområdet, Carlos Strandberg. Vad jag såg i senaste matchen har han en brorsa (Samuel Gustafson) som gjorde det väldigt bra också.

– Det som är roligt bland dem som kommer fram i Sverige nu är att vi har många. Du har fem-sex spelare i den generationen som börjar ta för sig och gör bra ifrån sig, vilket innebär att vi har en bredd av dem. Har vi bara en eller två talanger så drömmer man som förbundskapten, supporter eller media, tänk om de kommer hela vägen.

– Jämför med Brasilien eller Tyskland. Har vi två som vi hoppas på har de tiotusen. Några blir elitspelare, några världsstjärnor, medan vi har någon enstaka som någon gång, typ Zlatan, blir den här världsstjärnan.

– Om vi nu har en bredd på lovande spelare, som vi börjar få i allsvenskan, kommer ett antal inom några år bli de här A-landslagsspelarna. MEN! Jag tycker att det är väldigt populistiskt eller okunnigt att påstå att de skall in i A-landslaget nu.

– Spelar han (Simon Gustafson) som senast (Kalmar FF) i varje allsvensk match är han inte kvar i allsvenskan länge. Jag tycker om allsvenskan, jag gillar allsvenskan som företeelse, det är vår liga; dels för mitt jobb, men också för mitt nöje. Men vi måste också vara så ärliga, jag tror att den är 25:e-rankad i Europa.

– Om en spelare är väldigt duktig och lovande i allsvenskan är det ett STORT steg att vara en internationell spelare. Det måste vi få in. Sedan hoppas jag att de här skall slå igenom.

Vem är den största talangen i allsvenskan i dag?

– Som förbundskapten är jag försiktig att säga de där sakerna. Det blir så fel. Du nämnde honom där. Som han spelade senast är det … wow!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.