Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hamréns dilemma: få ihop försvaret

Situationen börjar bli välbekant. Ännu en gång ställs Erik Hamrén inför uppgiften att sätta ihop ett nytt försvar. -Vi får se hur vi startar mot Montenegro, sade förbundskaptenen om Sveriges kommande EM-kvalmatch.

Mikael Lustig och Mikael Antonsson deklarerade tidigt sina skador. Martin Olssons besked om axeloperationen kom senare. Lägg därtill Andreas Granqvists avstängning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kort summerat: Sverige har många spelare som saknas på försvarssidan.

Kris inför det viktiga EM-kvalet mot Montenegro den 14 juni?

Ja, sett till truppens förändringar i samband med tidigare kvalmatcher.

Nej, om Erik Hamrén får säga sitt.

- Vi som håller på med det här vet att sådant här förekommer. Självklart är det ett problem, men vi har haft liknande situationer under VM- och EM-kvalet. Spelare blir skadade, avstängda och vi har gjort många byten när det gäller mittbackarna. Men jag tycker att vi har gjort det bra som lag och jag tror att vi kommer att göra det nu igen, sade han under presskonferensen på Friends Arena, där han även gjorde klart att den tidigare försvarstrion Per Nilsson, Oscar Wendt och Jonas Olsson är tillbaka i truppen.

Med förändringarna blir träningsmatchen mot Norge, i Oslo den 8 juni, betydelsefull inför kvalmötet med Montenegro.

-Ja, den här gången är landskampen extra viktig med tanke på att vi har fått ett antal försvarsspelare borta som har varit med tidigare. Så måste vi komponera ihop ett nytt försvar, så den är viktig, sade Hamrén.

Ett problem återstår dock.

Och det är en situation som förbundskaptenen tycker att Svenska fotbollförbundet och Föreningen svensk elitfotboll (Sef) är ansvariga för. Dagen före mötet med Norge spelas allsvenskan som planerat, vilket gör att flera spelare inte kan vara med i EM-genrepet på Ullevål.

-Att man inte kan komma överens om att ställa allsvenskan en sådan här helg. Dels för vår skull så vi att skulle kunna få spela ihop ett lag inför Montenegro-matchen, dels för U21-landslaget som ska på en turnering, sade han.

-Där är jag besviken över att fotbollsförbundet och Sef inte kunde enas i frågan.

Har du försökt att agera?

-Ja, självklart har jag gjort det.

Vad säger de då?

-Det vill jag inte gå in på. Vi har pratat om det tidigare. Det jag sade till dem var när jag hade en chans att påverka, nu har jag inte det och då behöver vi inte gå in på vad som har sagts eller inte har sagts.

-Men jag är besviken på att vi inte kan få till det för att få framgång tillsammans. Det måste jag säga ...