Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Hamnen på återhämtning från cyberangrepp

APM Terminals Containerterminal i Göteborgs hamn repar sig sakta från den ordentliga virusattacken. - Nu har vi lyckats återskapa en del av våra it-system, säger Annika Hilmersson, kommunikationschef på APM Terminals.

Förra veckan slog det internationella datorviruset Petya till mot bland annat fraktjätten A P Møller-Mærsk, vars dotterbolag APM Terminals driver containerhamnen i Göteborgs hamn. Alla it-system i containerhamnen slogs ut - vilket i praktiken betydde att APM Terminals inte kunde se vem som äger en viss container, vad den innehåller eller vart den ska via sina IT system. Som ett resultat av haveriet fick containrar bland annat inventeras och lossas manuellt i slutet av förra veckan. 

Prognoser saknas

På måndagsförmiddagen är läget bättre.

- Under helgen har vi lyckats återskapa delar av våra It-system. Hela terminalen är nu öppen och igång - delar av verksamheten är dock fortfarande mycket begränsad till exempel vår möjlighet att hantera exportgods. Det är vår främsta prioritet nu att säkerställa så att det kan hanteras säkert och effektivt, säger Annika Hilmersson.

LÄS MER: Så drabbar cyberattacken Göteborgs Hamn

Hon har dock inga prognoser för när samtliga problem ska vara avhjälpta.

Möter medlarna på tisdag

I fredags gick också APM Terminals lockout, och Hamnfyrans blockader, ut. De två parterna ligger sedan lång tid tillbaka i konflikt. På fredagen meddelande fackförbundet att man inte planerar några fler stridsåtgärder i dagsläget. På tisdagen fortsätter också samtalen med de statliga medlarna.

LÄS MER: Anders Borg om hamnkonflikten: "Djupt farligt för Sverige"

På söndagen kommenterade också den före detta finansministern Anders Borg konflikten i hamnen.

- Jag tycker att det är djupt olyckligt. Det är ett allvarligt bekymmer för hela transportindustrin. Man borde försöka hitta lösningar som gör att man har ett samarbetsklimat som fungerar så att vi kan ha en fungerande handel, sade han till GP.