Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Hammarkvinnans tårar i rätten

Efter att ha trängt sig in hos sin exflickvän - som lyckades fly undan - styrde kvinnan i 50-årsåldern bilen hem till en släkting i Kungsbacka. Den äldre damen bjöd in henne på te men kvinnan fick för sig att det var förgiftat - och högg sin släkting till döds.

På fredagen startade rättegången mot den så kallade Hammarkvinnan i 50-årsåldern. På förmiddagen kom hon in i rättegångssalen på Varbergs tingsrätt klädd i en röd fleecetröja, som hon snart tog av sig. På fötterna hade hon ett par vita sportskor och det långa håret har hon satt upp i en hästsvans.

Inledningsvis visade hon inga känslor för rätten utan satt still och lyssnade. När åklagaren läste upp vad kvinnan är misstänks för tittade hon ner i bordet framför sig. Först när exflickvännen berättar om hur dåligt hon mått efter det hon utsatts för började Hammarkvinnan gråta.

Efter lunch var det Hammarkvinnans tur att berätta om händelserna i januari i år. Hon inledde med att säga att hon mår så dåligt att hon inte kan prata. Men efter att ha samlat sig började hon berätta om att hon fortfarande älskar exflickvännen. Och sa också att hon inte mindes allt.

LÄS MER. Hammarkvinnans förklaring: Styrdes av en "urkraft" 

Stökigt hos grannen

Hammarkvinnan togs om hand på E6 vid Kålleredsmotet i slutet av januari efter att ha gått till attack mot medtrafikanter på motorvägen efter en vansinneskörning. Polisen körde henne till en psykiatrisk klinik som gjorde bedömningen att hon var i ett allvarligt psykotisk tillstånd.
– "Jag har dödat någon", sa hon till vårdpersonalen enligt uppgifter i förundersökningen.

Men det var först i efterhand de förstod att hon talade sanning.

Några dagar senare var en kvinna ute på en skogspromenad. När hon gick förbi grannens hus i ett område i Kungsbacka reagerade hon över att det inte såg ut som det brukade.

Persiennerna i ena fönstret hängde snett, i ett annat fönster såg det väldigt tomt ut och dessutom var lamporna släckta - något som den ordningsamma grannen i 75-årsåldern aldrig hade låtit det vara.

Kvinnan blev orolig och bestämde sig för att se efter om grannen var okej. Hon kikade in genom köksfönstret och såg då oredan i huset. Oron växte och kvinnan bestämde sig för att gå in - där hittade hon sin livlösa granne på golvet.

LÄS MER: "Hammarkvinnan" häktas för mordet på sin släkting

Overkligt att misstänkas för mord

I förhör med grannarna framkom att en av dem sett kvinnans bil hemma hos den mördade släktingen några dagar tidigare. En polis kom då ihåg att hon hört om händelsen med Hammarkvinnan på E6 och tyckte att signalementen stämde överens. Det visade sig också att kvinnan och den mördade var släkt.

Och snart delgavs kvinnan i 50-årsåldern misstanke om brott.
– Det kan ha varit så, sa hon om misstankarna i det förhöret.

I kommande förhör berättade hon att hennes minnesbilder kändes som en dröm och att det var overkligt att veta att hon var misstänkt för ett mord.

LÄS MER: Efter rättspsykiatriska undersökningen: Läkarens besked om Hammarkvinnan 

Bilen styrde sig själv

Men snart började hon berätta om hur hon mindes de senaste dygnen. Hon berättade om hur hon sökt upp sin exflickvän men blivit avvisad. När hon satte sig i bilen var det som att bilen styrdes av sig själv och att hon bara följde med. Tillslut hamnade hon hemma hos släktingen.
– "Är det du NN", berättade kvinnan i förhör att släktingen frågade när hon klev ur sin bil på gården.
– Varför gråter du? var nästa fråga.

Kvinnan i 50-årsåldern berättade i polisförhör att det kändes som att hon hade "kommit hem" när hon kom till släktingen. Hon bjöds in i huset och satte sig vid köksbordet. Efter att ha suttit och pratat om släktens historia blev hon bjuden på te. Men det smakade inte gott utan var väldigt starkt. Kvinnan fick då för sig att det var förgiftat - och gick till attack.

I en utskrift av förhöret står det: "Hon kände det som att det var urkraften som exploderade. Det blev en otrolig energi som tog överhanden på något sätt".

LÄS MER: Hammarkvinnan åtalas för mord 

Händelseförloppet var "grymt"

Det som hände sedan var "grymt", enligt kvinnan själv.

När släktingen var livlös stannade kvinnan kvar i bostaden.
– Hon kände att hon skulle göra vissa saker i huset och rörde till en hel del. Hon tog ner tavlor och rotade runt, har Lars-Gunnar Perlinger, ansvarig utredare vid polisen, sagt tidigare och fortsatte:
– Det såg ut som att det hade varit inbrott eftersom det var så tillrört i huset. Vi trodde att hon letat efter ett testamente, men det motivet har vi helt gått ifrån. Inget tyder på det.

Polisens bevisning

Kvinnan i 50-årsåldern står nu åtalad för mordet på sin släkting. Utöver kvinnans egen berättelse har polisen bundit henne till mordplatsen genom dna-bevis, dels på koppens drickyta. Och när kvinnan greps hade hon släktingens blod på byxbenet. Kvinnan ska också ha lämnat egna blodspår i släktingens hus.

Hon är också åtalad för ofredande och hemfridsbrott. Det första brottet inträffade dagen före mordet. Då ska hon ha tryckt upp exflickvännen mot en bil och försökt pussa henne. Men exet lyckades ta sig undan.

Och timmarna innan mordet sökte kvinnan återigen upp exflickvännen. Då trängde hon sig in exets bostad.
– Hon hotade inte exet då, men hon sa att hon skulle ta hand om henne trots att de gjort slut ett halvår innan. Exet lyckades än en gång ta sig ut och köra iväg i sin bil, har Lars-Gunnar Perlinger sagt.

Lider av en allvarlig psykisk störning

Kvinnan har tidigare genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. I den konstaterar läkaren att kvinnan "begått den misstänkta gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning" och att hon "vid tiden för undersökningen har en allvarlig psykisk störning".

Läkaren skriver att kvinnan "har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång", därför anser läkaren att det finns "medicinska förutsättningar att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård".

Rättegången startade som sagt under fredagen och avslutas i nästa vecka. GP sökte kvinnans advokat, utan framgång, inför rättegången. När rättegången startade framkom det att hammarkvinnan medger händelserna som hon står åtalad för. Däremot förnekar hon ansvar och hänvisar till bristande uppsåt.

I pausen berättade kvinnans advokat Jan Breikss att han undrar vad i Hammarkvinnans berättelse som är dröm och vad som är verklighet.