Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hammarberg ny hedersdoktor i Göteborg

Den tidigare Europarådskommissionären Thomas Hammarberg, blir ny hedersdoktor vid samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs Universitet.

"Thomas Hammarberg har genom sin gärning under de senaste 40 åren medverkat till att stärka mänskliga rättigheter såväl globalt som nationellt i Sverige och regionalt i Europa", skriver Samhällvetenskapliga fakultetens kommitté för hedersdoktorer bland annat i sin motivering till utnämningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hammarberg har förutom Europarådskommissionär också varit generalsekreteraren för Olof Palmes internationella center och FN-rådgivare i frågor om mänskliga rättigheter, generalsekreterare för Rädda Barnen i Sverige och generalsekreterare för Amnesty International.

1977 fick han, å Amnesty Internationals vägnar, ta emot Nobels Fredspris.

Tanken är att han ska ge föreläsningar på olika mastersprogram och att fakulteten kan använda hans breda erfarenhet för att hämta förslag till forskningsprojekt.

För närvarande har Thomas Hammarberg uppdrag i Georgien och Transnistrien och med honom som hedersdoktor planerar universitetet att göra någon form av större sammandragning kring aktuella frågor i den regionen, inte minst om romers situation.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.