Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halva Tobias bara försvann

När vågen visade nästan 165 kilo fick han nog. Tobias hade nästan alltid varit överviktig. Räddningen blev en gastrisk bypass-operation som helt förändrade hans liv.

Tobias Johansson har alltid gillat god mat, kanske inte så konstigt med tanke på att pappa Roger är kock och driver egen restaurang. Men i en syskonskara på tre bröder och en syster var Tobias den ende som fick vågen att visa tresiffrigt.

- Jag tycker det är lite knepigt. Mamma och pappa är inte trådsmala men håller sig ändå inom ramen för övervikt. I släktledet var det bara farfar som kom upp i min klass.

Tobias Johansson har lätt att få kontakt med andra och det räddade honom sannolikt från att bli mobbad under åren i grundskolan. Så småningom blev det under fyra år studier i elektronisk datakommunikation på högskolan i Trollhättan. Under tredje året var Tobias också ute på praktikplats på Sales on Net i Bohus där han byggde en egen dator.

- Då hade jag redan bestämt mig för att satsa på elektronikbranschen som var på frammarsch. Men samtidigt var jag skoltrött och fick ett jobb året därpå som konferensvärd på Lindholmen arrangemang och konferens i Göteborg.

Efter tre år återvände Tobias Johansson på allvar till elektronikbranschen igen. Han började på kundserviceavdelningen i ett företag som sysslade med mobiltelefoner.

Men samtidigt fortsatte han att gå upp i vikt.

- Det var för mig ett litet mysterium. Jag tyckte själv att jag inte åt mer än många andra. Men det motbevisades varje gång jag ställde mig på vågen.

Familjen Johansson hade också fått tillökning. Vid ett tillfälle när det var baddags gick Tobias ner på knä, lutade sig mot badkarskanten för att lyfta upp honom.

- Det tog emot. Inte för att han var speciellt tung utan för att min stora mage var i vägen. När jag fått upp honom blev jag väldigt fundersam. Det kunde ju inte vara särskilt roligt att växa upp tillsammans med en pappa som såg ut som en fet jätte.

Tobias bestämde sig för att själv försöka ta tag i viktproblemet. Han tyckte det var fusk om han inte med diverse bantningsmetoder själv skulle klara av sin viktminskning. Men det gick inte och vågen pekade bara uppåt. När han på sommaren 2013 vägde närmare 165 kg förstod han att det behövdes professionell hjälp annars kunde det sluta riktigt illa.

- Efter att jag hade varit på information på Carlanderska Sjukhuset gjorde jag mitt val.

Tobias Johansson sökte upp vårdcentralen i Nol.

- Där sa man att jag var tvungen att sluta röka och att jag de närmaste tre månaderna skulle gå ned 16 kg i vikt med hjälp av en lågkaloridiet innan någon remiss skickades.

Tobias följde råden och återvände efter tre månader. Innan det var dags fick han en present av sin äldre bror Benny. Ett par byxor i normal storlek. Tobias såg frågande ut. Han hade i tankarna ännu inte tänkt på effekterna av operationen.

- När jag ställde mig på vårdcentralens våg igen visade den att jag fått bort 21 kg. Jag blev lite kaxig och trodde ett ögonblick att jag skulle klara av det utan ingrepp. Men till slut segrade förnuftet. Remissen sändes till NÄL i Trollhättan och 23 april 2014 lades jag in för operation.

Ingreppet gjordes med hjälp av titthålskirurgi. Det tog tre timmar innan Tobias vaknade upp till ett nytt liv. Under första dygnen fick han äta högst två deciliter mat per portion i flytande form. Det var viktigt att äta rätt och på jämna tider under dagen. Mellan de vanliga måltiderna åts också mellanmål.

Efter två dygn kunde en ny Tobias återvända hem och börja sitt nya liv.

- Numera lyssnar jag på min kropp på ett helt annat sätt än förr. Jag rasade snabbt i vikt och för mig känns hela processen som overklig i dag. Jag kan inte ta in att jag en gång vägt så mycket tidigare. Varje kväll går jag ut med vår tax Gizmo i en timma. Mitt liv har blivit mer aktivt än förut.

När Tobias ställde sig på viktkontroll i slutet av februari i år visade vågen 78,4 kg. Mer än halva honom själv hade försvunnit! Från operationen i april 2014 till nuläget var viktminskningen omkring 86 kg!

- I dag äter jag vanlig mat igen. Fastän i mindre portioner. Äter jag för mycket riskerar jag att drabbas av yrsel, kallsvettningar och ett hjärta som slår snabbare. Så numera tänker jag mig noga för när det gäller vad och hur mycket jag äter. Vid ett tillfälle när jag hade mina kompisar hemma tog jag fram mina gamla jeans. Nu fick två plats tillsammans i byxorna!

Tobias har sparat dem som ett bevis hur livet en gång varit. I dag äter han nästan all vanlig mat fastän i mindre portioner.

- Det enda jag har svårt för är pannkakor. Jag kan högst äta en liten bit. Annars känns det som något tungt fallit ner i min nya mage.