Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Halv miljon vaccindoser ut i morgon

I morgon får landstingen en halv miljon nya doser av vaccinet mot svininfluensa. Det går ut till vårdcentraler, skolor och barnavårdscentraler. Om 14 dagar ska en miljon doser levereras varje vecka.

I morgon får landstingen en halv miljon nya doser av vaccinet mot svininfluensa. Om 14 dagar ska en miljon doser levereras varje vecka.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vaccinet går under tisdagen ut till vaccinationsmottagningar, som vårdcentraler, skolor och barnavårdscentraler.

-Allt som kom till Sverige i morse går ut i dag enligt leveransplanerna, så att landstingen i morgon kommer att ha vaccinet på de adresser de valt att vi ska skicka det, till, säger Britt-Marie Eriksson på Posten Logistik.

Landstinget i Uppsala uppgav i ett pressmeddelande på måndagen att vaccinleveransen dit har blivit försenad och kommer först på onsdag. Enligt Britt-Marie Eriksson kan en förklaring vara att landstinget valt att vaccinet först ska levereras till Statens bakteriologiska laboratorium (SBL) i Solna, där det packas om för att sedan sändas till vaccinatörerna i länet.

De senaste veckorna har influensavaccinet gått åt snabbt, trycket har ökat kraftigt på vaccinationsmottagningarna och det har på många håll varit långa köer.

TT: Blir det så även den här veckan, med tanke på att även skolbarnen nu börjar vaccineras?

-Barn upp till tolv år behöver bara ta en halv dos, så det räcker till betydligt fler barn än till vuxna, man kan ju vaccinera två barn per vuxen. Om vaccinet tar slut beror det ju på att efterfrågan är större än tillgången för tillfället och att man är effektivare i vaccinationsarbetet. Jag tycker att det är jättepositivt, då kan vi påverka utfallet (av vaccinationskampanjen), säger Anita Lundin, utredare på Socialstyrelsen.

Nästa vecka levereras 600 000 doser vaccin för att därefter, från och med vecka 48, uppgå till runt en miljon doser i veckan.

-Jag utgår från att landstingen planerar vaccinationerna efter tillgången på vaccin och att de planer som de satt upp kan följas. Men om de är effektiva kan människor uppfatta att det råder brist, säger Anita Lundin.

Landstingen har valt arbeta lite olika, utefter de förutsättningar, geografiskt och befolkningsmässigt, som råder i olika landsting.

-Vissa har valt att kalla patienter till vaccination, andra arbetar mer efter öppet hus. När det öppet hus säger folk att det är kaos och när man kallar anser de att det tar för lång tid, säger Anita Lundin.