Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Halmstad räddat i sista stund

ISHOCKEY: Med bara sex timmar kvar av hockeyförbundets tidsfrist lyckades Halmstad Hammers rädda sin elitlicens. På ett blixtinkallat extra årsmöte valde klubben en ny styrelse.
Den bibehållna elitlicensen innebär att Halmstad Hammers klarar sig från tvångsnedflyttning och får spela i allsvenskan kommande säsong. Sju nuvarande och tidigare Halmstadbor "räddade" klubben genom att forma en ny styrelse samt samla in pengar.
- Nu kan vi i alla fall få en glad midsommar, kommenterar spelaren och lagkaptenen Niklas Söderström som i framtiden dessutom sitter med i Halmstad Hammers valberedning.
- Det var väl ingenting jag tänkt göra, men man får ställa upp för klubben när allt annat löst sig.
61-årige Mats Thomasson, med förflutet som handbollspelare och styrelseledamot i Drott, valdes till ny ordförande.
- Vi sätter igång med arbetet direkt. Vi har styrelsemöte på måndag och om 14 dagar skall vi ha löst det som behöver ordnas före semestern, säger han.
Allt hopp ute ett dygn tidigare
Det var i sista stund som Halmstad Hammers räddade sin plats i allsvenskan. Kravet var att få ihop en styrelse innan midnatt, och sedan ett åttasidigt dokument faxats upp till Svenska ishockeyförbundet i går kväll kan hockeyvänner i Halmstad andas ut.
- För att tala pingisspråk så var det här en kantboll. Det är bara att gratulera att de lyckades få fram en styrelse fem i tolv, säger Bo Tovland, ordförande i allsvenska nämnden på Svenska ishockeyförbundet. Allting verkar vara i sin ordning och vi har också talat med ordföranden för Hallands hockeyförbund som deltog vid klubbens årsmöte.
Halmstad Hammers har gjort flera försök att få ihop en styrelse, men misslyckats. Efter ett resultatlöst årsmöte i onsdags var det få som trodde att klubben skulle få ihop en styrelse som var förbundets krav för att Hammers inte skulle fråntas sin elitlicens.
- Vi spelare som var på mötet i onsdags åkte hem bedrövade. Då fanns det inga förhoppningar om att det skulle gå att lösa, säger Niklas Söderström.
Under gårdagen kom öppningar. En grupp accepterade styrelseuppdraget.
- Det känns skönt, det här är en klubb jag har jobbat med i 20 år, man vill att den ska finnas kvar. Jag känner att det här är rätt, säger styrelsemedlemmen Lars Broman.
Ingen vill vara ordförande
Broman var tilltänkt som ordförande, men i sista stund ändrades planerna och vid sidan av styrelseplatsen ansvarar han för sponsorsidan i klubben.
I den nya styrelsen sitter också Kjell Kjellsson (tidigare handbollspelare i Drott) samt den tidigare Hammersspelaren Anders Bunnstedt. Övriga namn är Mikael Westman, Joakim Thomasson och Lars Palmgren (adjungerad).
- Egentligen var det väl ingen i gruppen som ville sitta som ordförande, men någon måste ju vara det - så det blev jag. Men vi är en stark grupp som känner många positiva signaler runt klubben, säger Mats Thomasson.
Att sätta sig i styrelsen för en krisklubb som Halmstad Hammers är ett stort ansvar.
- Vi har lagt upp en plan och diskuterat det hela noga. Vi kommer att spara in på personalsidan, i och med att vår tidigare hockeyskola är såld behöver vi inte lika mycket personal i klubben. Efter det här året hoppas vi att vi har pengar på banken, berättar Lars Broman.
Fortfarande skuld hos kronofogden
Under gårdagen lyckades den nya styrelsen samla in pengar till klubben. Ett nytt fyraårsavtal med Jofa ger Halmstad Hammers en miljon kronor. Lagets spelare avstår också sina sommarlöner till och med september, vilket sparar 300 000 kronor för klubben. Dessutom samlades ytterligare mellan 100 000 och 150 000 kronor in från diverse företag och privatpersoner.
De ekonomiska problemen är dock inte över för Halmstad Hammers. Fortfarande har klubben en fordran från Halmstad kommun på 717 402 kronor samt en skatteskuld på 59 190 kronor liggande hos kronofogden.
Halmstad Hammers inleder höstens hockeyallsvenska med en hemmamatch med Nybro den 28 september.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.