Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hallberg trixar med siffrorna

När Jan Hallberg stoltserar med rättviseaspekterna i avdraget för hushållsnära tjänster, gör han det genom att dölja fakta, skriver Eva Olofsson, Jöran Fagerlund och Taher Pelaseyed (V) i en replik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Moderaternas Jan Hallberg skriver att var fjärde person som har utnyttjat möjligheten till avdrag för hushållsnära tjänster tjänar mindre än 16 700 kronor i månaden. En överväldigande majoritet av köparna är låg- och medelinkomsttagare fortsätter han. Hallbergs källa är tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega som nyligen publicerat en rapport.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Almegas siffror blir dock direkt missvisande när de inte tar hänsyn till hur många personer som ingår i grupperna låg-, medel respektive höginkomsttagare. Då blir det nämligen uppenbart att avdraget för hushållsnära tjänster gynnar höginkomsttagare med inkomster över 499 000 kr per år.

Hälften tjänar under 200 000

SCB:s statistik för Göteborgs kommun för 2008 visar att hela 51 procent av stadens invånare tjänar under 200 000 kronor per år och tillhör då enligt Jan Hallberg gruppen låginkomsttagare. Det är förvisso sant att många av dessa personer har alldeles för låga löner men väldigt få personer skulle skriva under att mer än hälften av Göteborgs invånare är låginkomsttagare.

Sanningen är att endast 799 personer tillhörande gruppen låginkomsttagare begärde avdrag för hushållsnära tjänster under 2008. Detta kostade staten 2,7 miljoner kronor medan hela 4 206 personer tillhörande grupperna medel- och höginkomsttagare begärde avdrag till en kostnad av 23,8 miljoner kronor. Alltså, medel- och inkomsttagare stod för hela 84 procent av ansökningarna vilket motsvarade 90 procent av kostnaderna. Den skeva fördelningen till rikas fördel, blir än mer tydlig när 433 i personer Göteborg med en årsinkomst på över en miljon kostar staten lika mycket som 1 407 personer som tjänade mindre än 280 000 kronor per år.

Subventionerar höginkomsttagares kostnader

När Jan Hallberg stoltserar med rättviseaspekterna i avdraget för hushållsnära tjänster, gör han det genom att dölja fakta. Verkligheten är något helt annat. Skatteavdraget för hushållsnära tjänster innebär att låginkomsttagare i Göteborgs förorter subventionerar höginkomsttagarnas kostnader för att de skall slippa sköta sina egna hem.

Samtidigt är det kvinnorna från samma grupp låginkomsttagare som är hänvisade till de lågbetalda deltidsarbeten som finns inom denna tjänstesektor. De kommer inte att ha råd att köpa tjänsterna.

Vänsterpartiet motsätter sig en utveckling där skattepengar subventionerar en välbeställd minoritets hemmastädning. Vi vill se ett samhälle där skattepengar investeras i gemensamma, offentliga välfärdstjänster, som skola, barnomsorg och äldreomsorg, som kommer alla till del. Så skapar vi världens bästa välfärd – utan vinstintressen.

Eva Olofsson

riksdagsledamot, Vänsterpartiet.

Jöran Fagerlund

fullmäktigeledamot, Vänsterpartiet.

Taher Pelaseyed

andre vice ordförande, Ung Vänster.