Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Haider gömde undan miljoner"

Den österrikiske högerextreme ledaren Jörg Haider smusslade undan 45 miljoner euro på hemliga konton i skatteparadiset Liechtenstein, uppger den österrikiska tidskriften Profil i sitt nya nummer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt nyhetstidskriften ska kontona ha hittats i samband med att myndigheterna i Tyskland, Schweiz och Österrike utredde tyska Bayern LB:s övertagande 2007 av den österrikiska banken HGAA samt privatiseringen 2004 av det österrikiska fastighetsföretaget Buwog.

Utredarna ska ha hittat tolv brevlådeföretag knutna till Haider och registrerade i Liechtenstein. Vid upptäckten ska det ha funnits omkring fem miljoner euro på deras konton. Omkring 40 miljoner ska ha slösats bort på riskabla investeringar för flera år sedan, skriver Profil.

Varifrån pengarna kom och vilka investeringar som gjordes är inte känt.

Dog rattfull

Jörg Haider omkom 2008 när han körde bil berusad. Hans änka Claudia Haider säger till den österrikiska nyhetsbyrån APA att hon inte vet något om kontona, medan en av Haiders medarbetare, Stefan Petzner, tycker att beloppen låter orimligt höga.

-De kanske har blandat ihop schilling med euro.

Det gick cirka 14 000 schilling, Österrikes tidigare valuta, på en euro.

Österrikiska och tyska medier har tidigare rapporterat att Jörg Haider i sin egenskap av guvernör i provinsen Kärnten godkände Bayern LB:s övertagande av HGAA på villkor att den tyska banken betalade 2,5 miljoner euro till en fotbollsklubb i Kärnten.

Träsk

Ledarna för de politiska partierna i Kärnten reagerar med upprördhet på uppgifterna i Profil. Socialdemokratiska SPÖ:s lokale ledare Peter Kaiser säger till APA att det är av största vikt att uppgifterna utreds. Liberala ÖVP:s ledare Stephan Tauschitz kommenterar att "det blir allt mer tydligt vilket träsk Haider drogs ner i".

Haiders gamla partikamrat Uwe Scheuss säger till APA att han garanterar att pengarna inte har någon anknytning till hans parti.

Jörg Haider profilerade sig inte bara på sin beundran av Adolf Hitler och nazisternas värderingar, utan också på att ständigt anklaga den "politiska klassen" i Österrike för korruption.