Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Hade mycket ammunition kvar när han greps"

Anders Behring Breivik hade stora mängder ammuntion kvar när han greps, uppger polisen i Oslo.

Samtliga dödsoffer är bortfraktade från Utöya, säger polisens talesman under en presskonferens i Oslo.

Dödssiffran i Oslo är nu uppe i minst 93 personer totalt. Den anhållne mannen har sagt att han agerade ensam, men polisen vet ännu inte om det stämmer.

Polisens stabschef klargör tidpunkterna för insatsen, som det rått tveksamheter omkring. Första larmet kom 17.26 och en formell begäran till Oslo om hjälp kom 17.38. Polisstyrkan anlände till ön 18.25 och två minuter senare var skytten gripen.

TT:s utsände frågar om Breivik hade ammunition kvar när han greps.
– Ja, han hade betydande mängder ammunition till båda vapnen.
En annan reporter frågar varför lokalpolisen inte själv åkte ut till Utöya. Polistalesmannen säger då att Oslopolisen är betydligt bättre rustad för den typ av insatser som krävdes, dessutom var de redo ungefär samtidigt.

Strax efter det att Anders Behring Breivik kom till Utöya började han skjuta, säger en av besättningsmedlemmarna på den färja som förde gärningsmannen till ön.
– Jag fick ett meddelande om att det var en polis på landsidan som skulle över, säger ungdomspolitikern Johannes Dalen Giske till nyhetsbyrån NTB.

– Det verkade vara en vanlig polis.

Johannes Dalen Giske beskriver att mannen som utgav sig för att vara polis hade skottsäker väst, en pistol i hölster på låret, ett gevär och en väska.
– Vi trodde att det kanske var utrustning för att desarmera en bomb, säger han.

– Från där jag stod verkade det som om han var polis på väg till ett svårt uppdrag. Han verkade fokuserad.

Eftersom skytten hade mycket ammunition kvar innebar polisens insats att mannen stoppades innan ännu fler dog, säger polisens talesman.
Polisen säger att anledningen till att man inte använde polishelikopter är att den inte klarar av att frakta en polisstyrka.
Polisen säger också att det skulle ha funnits en polisman "på privat övertid" som vakt på Utöya när massakern ägde rum. De närmare detaljerna är dock oklara.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.