Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hackergrupp läcker svenska OS-medaljörens hemliga dokument

Flera OS-stjärnor har fått information läckt av en rysk hackergrupp. Senaste i raden är svenska landslagsspelaren Olivia Schough.

För tio dagar sedan började Fancy Bears, ett ryskt hackernätverk att läcka hemlig medicinsk information från Wadas databas.

Än så länge har de inte avslöjat någon form av dopning. Däremot har gruppen läckt flera medicinska undantag som idrottare fått godkända av läkare. Den senaste rapporten är den femte som hackergruppen har släppt på sin hemsida. Fler rapporter är säkerligen att vänta.
– Vi fördömer starkt sådana metoder som syftar till att skada ryktet för rena idrottare. IOK kan bekräfta att de nämnda idrottarna inte har brutit mot några antidopnings-regler under OS 2016, skrev IOK i ett uttalande efter första läckan.

Först ut var världsstjärnor som Serena Williams och Simone Biles. Nu kommer uppgifter om idrottare från som ska ha fått dispens. Olivia Schough ska ha sökt dispens för två astmamediciner under 2009 – vars dispens ska ha gått ut 2013.

I astamedicinerna finns det både Formetorol och Terbutalin. Formetorol är nu godkänt till en normal maxdos medan Terbutalin är förbjudet om man inte har dispens.
– Det är illa. Det här är inget kontroversiell, men all sådan här medicinsk information är sekretessbelagd så det här är ett brott och det vill man aldrig se. Sådant här hålls alltid hemligt, oavsett hur oskyldigt det är, säger landslagsläkaren Mats Börjesson till Aftonbladet.