Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Snapchat är en av apparna som hackarna försöker imitera.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hackarna över din mobil - med populära appen

Säkerhetsexperten varnar för ett nytt mobilvirus som terroriserar dig och dina vänner med reklam-meddelanden. Om du drabbas så kan du lika gärna slänga telefonen.

Viruset förklär sig som populära storsäljare som Snapchat, Facebook, Twitter eller WhatsApp och är omöjligt att skilja från de officiella utgåvorna. Väl på plats börjar det skicka stora mängder pushnotiser med reklam till såväl den olyckliga ägaren som alla i adressboken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Värst av allt är att det verkar omöjligt att få bort ens med en fullständig återställning, varnar franska tekniktidningen Journal du Net som tagit del av en rapport från säkerhetsföretaget Lookout.

Säkerhetsföretaget har hittills över 20.000 dokumenterade fall av det trojaniserade viruset.

– Det här är en ny trend för adware och mycket oroväckande, skriver de.

Varningen gäller bara för androidappar som tillhandahålls utanför Googles officiella Play store och som kan installeras från en vanlig webbsida eller alternativ appbutik.

De falska apparna är mycket skickligt gjorda och har till och med säkerhetscertifikat som, i normala fall, borgar för en säker avsändare.

Att installera appar utanför den officiella butik är förvisso mycket enkelt, men kräver ett aktivt val från användaren.

Snapchat, som nyligen lanserade tidsbegränsade selfiefilter, kan vara särskilt utsatt då många hoppas få tillbaka gamla favoritfilter. Ett exempel är ”Rainbow puke” som spreds som en löpeld i sociala medier och som till mångas stora besvikelse försvann redan efter en månad.

En app som utger sig för att återskapa ett av dessa filter kan mycket väl få användare att ta risken att installera utanför de officiella vägarna. En sökning på webben visar att efterfrågan är stor.

Lyckligtvis finns andra knep för att åstadkomma just detta: Snapchats filter tycks vara tidsbegränsade enligt kalenderdatum. Därmed räcker det att ändra telefonens datum för att ”lura” appen att aktivera utgångna filter.

Tillhandahålls av Zappat.se - följ oss på Facebook!