Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

H&M: Våra modeller är för smala

Israel har som första land i världen lagstiftat mot alltför smala modeller. H&M medger: en del av våra modeller i globala höstkampanjen är för smala. Det kan nu komma att prövas om svenska klädkedjan brutit mot lagen.

Tidigare i år trädde världens första lag mot alltför smala modeller i kraft i Israel. Modeller med ett BMI på under 18,5 får inte användas i reklam eller på catwalken. Lagens syfte är att motverka spridning av sjuka kroppsideal och anorexi.

Modefotografen Adi Barkan, en av de drivande krafterna bakom lagen, har riktat skarp kritik mot svenska klädkedjan H&M för att modellerna i deras globala höstkampanj är för smala.

– Det är uppenbart att flera av dessa kvinnor har ett BMI på mindre än 18,5, det ser förfärligt ut. Jag vet inte om de photoshoppat bilderna men ingen kan komma och påstå att det här är bilder på friska kvinnor, säger Adi Barkan till SVT.

Enligt läkaren Rachel Adotto, tidigare även parlamentsledamot är anorexi den vanligaste dödsorsaken bland israeler i åldern 15-23 år. Adotto kommer nu, via advokater, att pröva om H&M brutit mot israelisk lag. Det skulle i så fall vara det första fall som prövats i en israelisk domstol.

– Det är uppenbart att de inte följt lagen, säger Rachel Adotto till SVT.

H&M är verksamma i 53 länder och deras kampanjer får ofta stort globalt genomslag. Klädkedjans presskontakt Karin Bringevall medger i ett mejl till SVT att det kan handla om för smala modeller.

– Vi håller med om att vissa modeller är för smala och det är något vi kommer att se över. Den här frågan är mycket viktig för oss.

Hon poängterar att H&M värdesätter "sunt ideal" och att klädkedjan inte arbetar med modeller som är underviktiga.

Modefotografen Adi Barkan är skeptisk till faktumet att H&M först nu tar avstånd från underviktiga modeller, och undrar varför de inte stoppat bilderna i ett tidigare skede.

– Det handlar inte bara om smal eller för smal, det här handlar om liv eller död.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.