Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.


   <strong id=Shopping och cocktails. Varuhuset Salling i Århus erbjuder en takterass med utsikt åt alla håll. Bild: VisitAarhus">
Shopping och cocktails. Varuhuset Salling i Århus erbjuder en takterass med utsikt åt alla håll. Bild: VisitAarhus

Höstmyset hallänningarna inte får missa i Århus

Trendig takterass, mixad shopping i det hippa Latinerkvarteret och restauranger i världsklass. När nu färjan från Halmstad till Grenå åter går varm vill den danska kulturstaden Århus locka hallänningarna med både restauranger, museum och spännande butiker.

Advertisement

Färjerutten från Halmstad till Grenå fick en speciell start i början av 2020. Bara en dryg månad efter invigningen blev pandemin verklighet. Men denna höst har intresset för den danska storstaden Århus åter vuxit i Halland. Därför passar stadens turistbyrå nu på att ge de hetaste tipsen för en mysig höstweekend.

– Det är väl lika bra att börja med en drink och då kan man definitivt göra det på varuhuset Sallings stora takbar. Här har man en 360 graders utsikt över både stad, vatten och skog. Den är verkligen läcker och vågar man kan man bege sig ut på en ”skywalk” 25 meter över ”Strøget”, berättar Mette Petersen på VisitAarhus.

Strøget i Århus. Bild: RUNI Photopop
Strøget i Århus. Bild: RUNI Photopop

– Den 5 november, under svenskarnas höstlov, invigs dessutom årets julsäsong på Salling med konsert och ljuständningsfest.

Mysig atmosfär i latinska kvarteret

En promenad på ungefär 500 meter från Salling Rooftop ligger Århus latinska kvarter som är den äldsta delen av staden.

LÄNK: Här kan du planera och boka en mysig weekendresa till Århus

– Shoppingen där är väldigt speciell på grund av atmosfären och mysigheten. Längs med de slingrande kullerstensgatorna finns en blandning av både exklusiva butiker och lokala hantverkare. Dessutom finns många kaféer och gallerier i området, berättar Mette.

Århus har ett brett utbud av barer, pubar och kaféer, som till exempel populära S’Vinbar (bilden) i utkanten av det latinska kvarteret. Bild: RUNI Photopop
Århus har ett brett utbud av barer, pubar och kaféer, som till exempel populära S’Vinbar (bilden) i utkanten av det latinska kvarteret. Bild: RUNI Photopop

I latinska kvarteret finns en av tre restauranger som Århus-experten Mette rekommenderar i höst (se faktarutan här intill för fler restaurangtips).

– Mefisto har blivit utsedd till Danmarks bästa fiskrestaurang och nyligen även till Århus bästa restaurang. Där är väldigt avslappnat samtidigt som kockarnas hantverk håller internationell toppklass, säger Mette.

Välrenommerade museum

Framför allt är Århus en kulturstad med flera spännande museum och utställningar. Ett av de mest omtalade just nu är KØN som tar upp könens historia, vad som är manligt och kvinnligt, kroppar, sexualitet och jämställdhet. Kulturhistoria är även i fokus på muséet Den Gamle By där du kan uppleva både byggnader och karaktärer från Danmarks historia.

– Den Gamle By har blivit utnämnd till en 3-stjärnig attraktion av Michelin Travel Guide. Det har även det vackra Moesgaard Museum blivit där bara arkitekturen är en upplevelse utöver det vanliga, säger Mette.

Vackra Moesgaard Museum utanför Århus. Bild: Jacob Due via VisitAarhus
Vackra Moesgaard Museum utanför Århus. Bild: Jacob Due via VisitAarhus

– Och så har vi såklart ARoS Aarhus Kunstmuseum som är helt ikoniskt för staden. Just nu pågår den spektakulära utställningen Valkyrie Rán, en 50 meter lång textilinstallation.

Höstens hetaste restauranger i Århus

Mefisto

”I latinska kvarteret hittar man en av Århus bästa restauranger och det är hit många går för att äta fisk- och skaldjur i en mysig atmosfär”.

Aarhus Street Food

“Här finns över 30 olika kök och barer och massor av möjligheter att upptäcka spännande mat. Här möter man lokalborna.”.

Juliette Café og Brasserie

“Ligger på mysiga och kafétäta Jaegergårdsgade på Frederiksbjerg. Ett roligt ställe med fransk meny, retroinredning och personlig service”.