Höstens kulturella godbitar

Teater, film, revy. En sprängfull kulturhöst väntar göteborgarna. Här tipsar Hanna Tornbrant om några av höjdpunkterna.

ANNONS
|

Stadsteatern

Utvandrarna

Stadsteaterns konstnärliga chef Pontus Stenshäll fick höra många historier om utvandrare som liten när han besökte sin farfar Erik på Tjurkö; han hade två syskon som utvandrat till Amerika. Nu regisserar Stenshäll Utvandrarna av Vilhelm Moberg, spelårets första stora premiär på Stadsteatern, 8 september. I huvudrollen som Kristina ser vi Gizem Erdogan, en av teaterns senaste anställningar, som gjorde stort intryck redan förra våren i Alice i Underlandet.

Tidningshuset gud glömde

Svårslaget intressant för ett tidningshus är förstås också pjäsen baserat på detsamma: 23 september är det premiär för Tidningshuset som gud glömde, dramatikern Gertrud Larssons satirhistoria inspirerad av GP:s akuta ekonomiska kris 2016.

ANNONS

Karl Gerhard

Att Tomas von Brömssen åter gör sällskap med Eva Bergman (publiken minns ju Påklädaren och Pygmalion) på Göteborgs stadsteater i föreställningen Karl Gerhard ser ut att bli höstens trumfkort för teaterhuset. Mycket musik blir det och läget för att hitta paralleller till vår politiska samtid ligger nära till hands; föreställningen utgår från händelserna kring våren 1940 då Karl Gerhard visade sin avsky mot nazismen. Premiär 3 november.

Göteborgsoperan

Kult

Göteborgsoperans danskompani har kommit hem till stan igen efter vårens turné i Europa. Nu drar de igång hösten med föreställningen Kult, som bygger på två delar där den första är världspremiären Sacre (Igor Stravinskijs Våroffer) och den andra är danskollaget Decadance Gothenburg. Koreografen Roy Assafs Sacre kommer att framföras växelvis av enbart män och enbart kvinnor, undra just vilka som får premiären? På den öppna repetitionen som hölls tidigare i veckan fick den nyfikna publiken (500 pers!) se hur orkestern bredde ut sig på scenen tillsammans med dansarna. Ohad Naharin är en världsstjärna bland koreografer och hans utveckling av Decadance kommer alldeles säkert att dra uppmärksamheten till sig, höga förväntningar finns. Premiär 9 september.

The phantom of the opera

The phantom of the opera ska bära musikalansvaret på operan efter förra säsongens lyckoexplosion Hair, inte med samma tempo möjligtvis men en klassiker är det och en storsatsning blir det. Fem personer delar på de två huvudrollerna, bland dem Frida Engström och Fred Johanson som på operans säsongspresentation i maj gjorde ett supersäkert intryck. Fred Johanson kommer direkt från Broadway där han spelat mot Glenn Close i Sunset Boulevard. Premiär 23 september.

ANNONS

Norma

I somras såg jag Tomas Lind i Köla i vackraste Värmland där han sjöng bland annat tillsammans med vännerna och kollegorna från operan: Annalena Persson, Marco Stella och pianisten Martin Andersson. I november får Tomas Lind sällskap på operans scen av Katarina Karnéus och Ida Falk Winland i Norma, som blir den första sceniska uppsättningen av en Bellini-opera i stan sedan 1800-talet. Katarina Karneús, som just nu befinner sig i Sáo Paulo för ett antal konserter, berättar via mail att hon i somras ”haft det stora privilegiet att få studera in rollen med dirigenten Giancarlo Andretta i Italien, vilket var ovärderligt”. Karnéus ser fram emot rollen, som hon kallar en sångfest och en utmaning för rösten; dessutom blir det ”kanske min enda chans att just få ta mig an en riktig Diva-roll”. Premiär 2 december.

Folkteatern

Den goda männi­skan i Sezuan

Den 16 september drar höstsäsongen igång på Stora scenen med Frida Röhls uppsättning av Den goda människan i Sezuan av Bertolt Brecht – och precis som i operans satsning med Brechtinblandning stångas människorna (och publiken!) här med frågan om vad godhet spelar för roll om ändå inte alla är goda. Publiken får dessvärre inte se paret Birgitta Ulfsson och Iwar Wiklander som de båda änglarna, eftersom Ulfsson tvingats avstå rollen av hälsoskäl, istället blir Wiklanders roll lite större. För nattugglor och andra nyfikna blir det öppen repetition den 2 september och nattrepetition den 8 september.

ANNONS

En dag ska jag bygga ett slott av pengar

Skådespelaren Evin Ahmad firar sin debutbok En dag ska jag bygga ett slott av pengar med uppläsning, samtal och inbjudna gäster under fyra dagar i slutet av september (27-30/9). Under de fyra kvällarna blir det premiär för teaterns nya digitala scen då man visar ett filmiskt verk som är en förlängning av Ahmads bok.

Doc Lounge

Teaterns konstnärliga ledare Frida Röhl talar gärna om att Folkteatern ska vara mer än en teater och där spelar konserter, dans, film, poetry slam och samtal på Lilla scenen, Foajén och Folk sina roller väl. Ett spännande inslag i höst är Doc Lounge, nio tisdagskvällar då foajén blir biograf med dokumentärfilm blandat med liveakter, bar och gäster. Start 19 september med filmen Tokyo Idols.

Det levda baklänges

Senare i höst gästspelar Osynliga teatern med föreställningen Det levda baklänges. Marwan Arkawi, som själv flytt från Syrien, skildrar mötet med den svenska migrationspolitiken och bjuder in publiken att själv uppleva det den som söker uppehållstillstånd gör, delvis med hjälp av VR-glasögon och fysiska möten. Jens Nielsen och Tomas Rajnai som regisserat pjäsen baserar berättelsen på vittnesmål och intervjuer med tolkar, jurister och personer som arbetar på Migrationsverket, som alla använt intervjumetodiken att be intervjupersonen berätta sin historia i kronologisk ordning, fast baklänges. Spelas 8-11 november.

ANNONS

Mer i höst:

Backa Teater. Två urpremiärer i Göteborg, först ut (premiär 16 september) Jeanne D’Arc dramatiserad av Sisela Lindblom, regi Malin Stenberg som nyligen regisserade How to hold your breath på Stadsteatern och Förklädd Gud på Folkoperan i Stockholm. Senare i höst Glängtan, inspirerad av Peter Wohllebens bok Trädens hemliga liv. Premiär 4 oktober.

GIBCA, Göteborgs internationella konstbiennal 2017. I år med titeln WheredoIendandyoubegin – On Secularity . Årets tema är det sekulära samhället och vilken roll det får i en tid av stora politiska omvälvningar. Röda Sten, Göteborgs konsthall mfl platser 9 sept-19 november.

Bokmässan och dess alternativ. Sista helgen i september kommer stan att koka av samtal kring litteratur och litteraturens roll. Den allra största internationella stjärnan på plats på Svenska Mässan är indiska författaren, fredsaktivisten och samhällsdebattören Arundhati Roy, som släppt sin första roman på 20 år, Den yttersta lyckans ministerium. Boken är redan nominerad till prestigepriset Man Booker Prize. 28 september–1 oktober.

Stora teatern. Hösten på Storan är fylld av bultande kulturupplevelser i en mix där samtal, nycirkus, konserter, gästspelande teater som alltid utgör en svåremotståndlig mix. Ett axplock: Slowgold (9/9), Marianne Lindberg de Geer (25/9), Nour el Refai (29/9-4/10), Sara Granér (2/10), Konserten Med ögon känsliga för grön – musikalisk biografi om Barbro Hörberg med Frida Hyvönen, Love Antell och Mattias Alkberg (12/10).

ANNONS

Göteborgs konserthus. Nya chefdirigenten Santtu-Matias Rouvali är på plats och framöver också nya Artist in residence, pianisten Hélène Grimaud, som gör sina första konserter 6 och 7 september. De båda kommer att sätta sin prägel på hösten i konserthuset, tillsammans med en lång rad spännande musiker och dirigenter. För alla Whitney Houston-fans är det därutöver svårt att inte studsa till vid programpunkten The Whitney Houston show, 23 oktober. Att hitta rätt Whitney har uppenbarligen varit svårt, 15 000 auditions behövdes innan man hittade Belinda Davids från Sydafrika.

Göteborgs dramatiska teater. Alla som missade att se Kriget har inget kvinnligt ansikte i våras får en ny chans vid ett par tillfällen i slutet av september (21 september-6 oktober). Malin Lindroth har dramatiserat Svetlana Aleksijevitj prisade verk; ”Materialets rikedom var som en stor sjö att ösa ur” sa hon inför premiären i våras.

Lorensbergsteatern. Oscarsrevyn intar Lorensbergsteatern i höst. Robert Gustafsson, Sanna Nielsen, Anders Jansson med flera. Premiär 21 september.

Draken: I Trollhättan är fortfarande inspelningsplatsen märkt med gatuskylten Oves gata (plus en drös förbudsskyltar), i februari var Oscarsfebern het kring filmen och nu i höst kommer Johan Rheborgs hyllade enmansföreställning En man som heter Ove till Järntorget. Premiär 7 september.

ANNONS

The Theatre.Jill Johnsons dröm går i uppfyllelse inne på Gothia Towers i höst: Att få hylla sina idoler, från Sinatra till Streisand,med påkostade showen That's life tillsammans med22 musiker, storband, kompbandoch dessutom cirkusartister. Premiär 8 november.

Internationell författarscen Göteborg.Alldeles nyss gästades Stadsbiblioteket av Jonathan Safran Foer (intervju föregående uppslag), vilket är en kanonbokning och väcker viss förväntan på höstens kommande program. Läge att hålla koll på kalendariet, alltså.

Fotnot: Med reservation för ändringar.

ANNONS