Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Höjd skatt på tobak och alkohol

Alliansen presenterar i dag sitt valmanifest. Skatten på alkohol höjs med 13 procent och fler statliga bolag ska säljas ut.

Skatten på tobak och alkohol höjs. Punktskatten på bland annat cigaretter höjs med åtta procent, vilket ger statskassan en inkomst på 700 miljoner kronor. Skatten på alkohol höjs med 13 procent på bland annat öl och vin vilket inbringar 1,1 miljard kronor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Plikten att anmäla vård av sjukt barn samma dag som barnet insjuknar tas bort. Föräldrar ska kunna vara föräldralediga samtidigt i 30 dagar under barnets första levnadsår. Jämställdhetsbonusen förenklas och vårdnadsbidraget görs mer flexibelt genom att karenstiden förkortas.

Alliansen upprepar att betyg ska införas från årskurs sex. Nytt är dock att det kommer att bli nationella prov även i SO- och NO-ämnen, till stöd för betygssättningen.

Det blir också en utvärdering av kommunalisering av skolan som genomfördes 1991. Men något förslag om att åter förstatliga skolan kommer inte under mandatperioden eftersom partierna inte är överens om det, sade folkpartiledaren Jan Björklund vid presskonferensen. FP är ensamt om att driva det kravet.

En bra valrörelse ska handla om viktiga samhällsproblem, menar statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Vi måste fortsätta försöka nå full sysselsättning. Det är mycket kvar att göra där, sa han.

Han tog också upp de förbättringar som skolan måste genomgå.

– Vi är också överens om att vi måste ha en gemensam offentligt finansiera välfärd. Och till sist den otrygghet vi har i samhället, med våld och droger. I ett öppet och fritt samhälle finns en hel del som har en helt annan känsla, sade han.

– Det måste också finnas ett samhällssystem som låter små och stora företag finnas sida vid sida och växa och en kunskap om hur man matchar människor till de jobb som finns, sade Reinfeldt.

– Den budget som nu presenteras är skarp, och vi lovar inte mer än vad vi kan hålla. Vi lovar nu satsningar på 12,8 miljarder, sade Reinfeldt.

Alliansen vill att fler ska jobba vidare efter pensionsåldern. Därför vill den att rätten att kvarstå i anställning ska gälla till 69 år i ställer för 67 år, vilket är dagens gräns.

Maud Olofsson sade också att man vill fortsätta sälja av de statliga bolagen. Telia Sonera, Nordea och SBAB står högst på alliansens försäljningslista.

– Vi vill också fortsätta vara största ägare i Vattenfall men vi öppnar också upp för att ta in nya ansvarsfulla ägare, sade hon.

– Kommande mandatperiod ska vi också fortsätta ansträngningarna för landsbygdens utveckling. Det handlar om kommunikationer, både i form av vägar och bredband, sade hon.

Alliansen gör också bedömningen att koldioxidskatten inte behöver höjas under kommande mandatperiod, sade Olofsson.

– De åtgärder vi vidtagit gör att vi klarar den utsläppsreduktion vi lovat. Samtidigt gör vi ett stort paket för att ställa om vår fordonsflotta, sade hon.

Kristdemokraterna har fått igenom en av sina hjärtefrågor. Det kommer en skattereduktion för gåvor under mandatperioden. Kostnad 300 miljoner kronor.

TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.