Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Höjd regionskatt – men till vad?

Striden stod både om skattehöjning och om vad skattepengarna skall användas till när regionfullmäktige debatterade budgeten.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Hängslen och livrem? Åtgärder nu eller senare? Ryckighet eller inte ryckighet?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Stridsfrågorna var flera när regionfullmäktige i går inledde sin två dagar långa budgetdebatt. Bara en sak stod klar: det blir en skattehöjning på 25 öre från och med nästa år. Det rödgröna minoritetsstyret har i den frågan, om än med andra motiveringar, fått stöd av både Folkpartiet och Kristdemokraterna.

I övrigt gick åsikterna isär. Båda sidor anklagade varandra för ryckighet i det långsiktiga budgetarbetet. Mest föll nog de anklagelserna tillbaka på det rödgröna styret. Från att ha kraftigt bromsat investeringarna förra året kommer nu en kraftig ökning. Och från att 2010 ha avvisat en taxehöjning i kollektivtrafiken drevs nu igenom en andra taxehöjning för i år, från 1 oktober. Priserna har därmed höjts med 11,5 procent under året.

Debatten kring detta, som föregick budgetbehandlingen, blev stundtals rätt hätsk. De borgerliga påminde om att de kritiserat beslutet för snart två år sedan som orealistiskt, medan de rödgröna pekade på oväntat höga bränslepriser.

Själva skattedebatten mellan gruppledarna fördes efter flera linjer. Folkpartiet satsar allra mest på vården och Jonas Andersson (FP) menade att en gång för alla måste strukturproblemen för sjukhusen lösas. Därefter, i lugn och ro och utan hastigt tillkomna sparpaket ,kan konsekventa effektiviseringsåtgärder sättas in. Därmed skulle också skatten kunna sänkas tillbaka om några år.

Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson (S) förordade däremot för sin del ”hängslen och livrem” och att ha buffert för kommande osäkra tider. Något Jonas Andersson tolkade som att strukturproblemen riskerar att leva kvar också kommande år utan tillräckliga lösningar.

Moderaterna, Centern och Sverigedemokraterna gick emot förslaget om höjd skatt. Johnny Magnusson (M) varnade kraftfullt för att höja skatten för att ”samla i ladorna”. Om det blir svängrum när det gäller vad skatten skall användas till, då blir följden slöseri, underströk han. Magnusson var också kritisk till att invånarna i stora delar av regionen skall få höjd skatt för att finansiera en kollektivtrafik som till 80 procent sker inom Göteborgsregionen. Centerns Kristina Jonäng pekade för sin del på att flera små kommuner i regionen tvingats höja skatten och att höjd regionskatt därmed bli en dubbel börda.

Men någon borgerlig enighet just nu i skattefrågan finnas alltså inte. Därmed inte heller något gemensamt budgetförslag. De rödgröna styr visserligen i minoritet, men den borgerliga minoriteten är ännu mindre med Sverigedemokraterna emellan. Under de förutsättningarna vill de borgerliga inte fälla den rödgröna budgeten, ett tills vidare starkt trumfkort för Gert-Inge Andersson.

GP 12/6 -12