Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

- Även om jag proppar maskinerna fulla får jag betala omkring 250 kronor varje månad, berättar Mihaela Vranjanc som har en trea i Marks bostäder.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Höjd hyra för den som tvättar mycket

Marks bostad satsar stort på miljötvättstugor där ett visst antal tvättar ingår i hyran. Idén sprids nu bland kommunala fastighetsbolag. Men alla hyresgäster är inte lika positiva.

I samband med att kommunala bolaget Marks bostäder nu ska rusta upp över 70 lägenheter i centrala Kinna ska även så kallade miljötvättstugor införas. Det innebär att hyresgästerna tilldelas ett visst antal tvättar beroende på lägenhetsstorlek. Den som behöver tvätta mer får betala åtta kronor per tvätt. Den som tvättar mindre får i stället pengar tillbaka.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vårt mål är att minska energiförbrukningen med 20 procent 2007–2016 och ett steg är att jobba med miljötvättstugor, säger Magnus Hjelmgren, vd på Marks bostad.

Miljötvättstugor i flera hyreshus

Sedan några år tillbaka finns systemet i flera hyreshus i Skene. Och enligt Magnus Hjelmgren har miljötvättstugor gett bra effekt.

– Man tvättar mer komprimerat och tänker sig för. Många hyresgäster får också tillbaka pengar.

Det har dock funnits ett visst motstånd och förhandlingar med Hyresgästföreningen har krävts för att införa systemet. Ann-Christin Josefsson, förhandlare på Hyresgästföreningen, understryker att antalet tvättar som ingår måste ligga på en rimlig nivå.

– Övergripande handlar det om att man måste spara på resurserna och det finns också ett rättvisetänk. De flesta tycker att det är bra, men det är klart att en del protesterat.

"Jag tror att färre tvättar i onödan"

Mihaela Vranjanc är en av dem som inte är helt nöjd. Hon bor i en trea och i hyran ingår tio tvättar i månaden. Men familjen består av fyra personer och Mihaela Vranjanc får alltid betala extra.

– Även om jag proppar maskinerna fulla får jag betala omkring 250 kronor varje månad. Men jag tror att färre tvättar i onödan, många tänker på sin plånbok.

Enligt Patrizia Finessi på Allmännyttans branschorganisation Sabo är miljötvättstugor fortfarande ovanligt. Endast ett tiotal kommunala bostadsbolag har testat eller infört modellen och i Göteborgsregionen är Marks bostad det enda. Men intresset ökar.

– Fastighetsbolagen måste få ned kostnader för driften. Vi får en hel del frågor om hur man kan starta och få hyresgäster att vilja satsa på det här. Att hyresgästerna själva kan påverka sina kostnader är ett bra incitament.

FAKTA: Så säger andra bostadsbolag

Christer Kilersjö, vd på Eksta i Kungsbacka:

– Jag tror att det är bra att hyresrätten blir mer flexibel. Men vi har skjutit in oss mer på individuell mätning av vatten där man betalar efter förbrukning.

Dennis Bucht, vd Mölndalsbostäder:

– Det här är sådant vi måste se över för att få ned energiförbrukningen, men även hyresgästerna måste vara med på tanken.

Marie Keidser von Heijne, kommunikationschef Förbo:

– När vi bygger nytt ingår ofta tvättmaskin i lägenheterna. Där har vi samtidigt individuella mätningar av vatten, vilket är ett sätt att bli medveten om vattenförbrukning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.