Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Höjd beredskap i försvaret

Försvaret har höjt beredskapen på grund av risken för nya terrordåd. Samtidigt fortsätter hoten mot svenska soldater i Afghanistan och deras anhöriga.

- Vi har höjt hotuppfattningen mot de delar av Försvarsmakten som är väldigt tydligt kopplade till vissa internationella insatser. Det har ingen direkt koppling till framförda hot, men till de senaste händelserna i Stockholm. Vi iakttar en hög försiktigt i delar av vår verksamhet, säger överste Johan Fölstad, operationsledare i Försvarsmakten, till GP

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den 1 juli gick försvaret ut och avslöjade att soldater som tjänstgör i Afghanistan och anhöriga i Sverige har utsatts för hot på telefon och via sms. Det hade skett både från Afghanistan, eller omgivande länder, och från Sverige och vårt närområde.

- Det kan vara rena dödshot. Ett konkret exempel är att en far ska se till att hans son kommer hem från Afghanistan annars kommer sonen att dö, sade Johan Daniels, chef för den militära säkerhetstjänsten, till GP.

En förklaring var att svensk personal vid flera tillfällen agerat obetänksamt, slarvigt och med bristande förståelse för behovet av säkerhetsskyddade åtgärder, hette det. Risken var att handlingar och sekretessbelagd information kommit på avvägar, främst till lokalanställda, och sedan utnyttjats mot svenskarna.

Och nu säger Johan Fölstedt att det är ett fortsatt problem:

- Det förekommer olika typer av hot mot personal i Isaf-styrkan och även anhöriga. Det kan vara allt från saker som är svåra att avgöra om det är ett hot eller inte till vad som tydligt kan definieras som hot. Jag har inga uppgifter om att något hot skulle ha verkställts. Huruvida det finns hot kopplade till andra insatser vet jag inte.

- Det gäller inte att förbjuda sociala medier, men att använda dem på ett klokt sätt, säger Johan Fölstad.

Fem dagar efter att självmordsbombaren till i Stockholm, med bara tio minuters förvarning, gick den internationella polisorganisationen Interpol i går ut och varande för nya terrorangrepp.

"Vi tog emot information i går (onsdag) från Interpol om möjliga hot, särskilt i USA och Europa, enligt order som givits till al-Qaidaceller av al-Qaidaledare", hette det i ett uttalande som citerades av flera medier.

Säpo utreder nu allvaret i de nya terrorhot som ska ha planerats inför jul- och nyårshelgen.

Enligt den brittiska tidningen The Daily Mail är självmordsattentatet i Stockholm en av de planerade attackerna som fångarna lämnat information om. Informationen ska dock ha lämnats efter att sprängningen genomförts.

Säpo höjde hotnivån den 1 oktober. För dagen är ingen ytterligare höjning aktuell, enligt avdelningschefen på Säpo Anders Thornberg.

- En höjning nu innebär i princip att man vet att det ska vara ett omedelbart terrorhot förestående, sa han vid en presskonferens i går.

Säpo anser sig nu ha en god bild av de bomber som användes vid attacken i lördags, men är fortfarande inte klara över om den 28-årige självmordsbombaren hade medhjälpare eller inte.

Säpo uppskattar att runt 400 personer hört av sig med information och tips om bombdådet. En av dem är Christer Åhlén som driver Kea billack i Tranås. Han kontaktade Säpo efter att han insett att den 28-årige självmordsbombaren besökt hans verkstad i förra veckan.

- Han var här inne och ville köpa aluminiumpulver. Men vi har inte det och frågade vad han skulle ha det till. Då sa han att han skulle använda det till en lastbil men vi förstod inte riktigt hur. När jag senare såg hans bil på tv kände jag igen honom och bilen som jag sett honom köra iväg i, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.