Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Högtryck i bilbranschen

"Aktiebolaget Sverige mår bra." Så låter en av förklaringarna till varför bilförsäljningen i juli ökade för sjunde månaden i rad.

Efter flera tunga år börjar solskenet sippra in på fordonsmarknaden. Jämfört med förra året ökade registreringen av nya personbilar med 12 procent i juli. Trenden ser likadan ut hittills i år och för övriga fordonstyper ser det lika positivt ut.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Aktiebolaget Sverige mår bra och ränteläget är rekordlågt. Många har skjutit upp sina bilköp tidigare år men nu vågar man spendera, säger Bertil Moldén, vd för branschorganisationen Bil Sweden.

Ett exempel Bertil Moldén nämner är hur en välmående byggbransch har gjort att suget efter bland annat lätta lastbilar har ökat. Under årets första sju månader ökade försäljningen av dem med 12,5 procent. Tunga lastbilar har ökat med 16,9 procent hittills i år. Bilhandlarna är också mer villiga att byta in begagnade bilar och därmed binda upp kapital i högre utsträckning än tidigare.

En raket bland siffrorna är de så kallade supermiljöbilarna, bilar som släpper ut mindre än 50 gram koldioxid per kilometer. Sedan 2012 delas en premie ut till alla som köper en supermiljöbil och under januari till juli i år ökade försäljningen av den typen av bilar med 179 procent jämfört med förra året. Under juli månad fyrdubblades försäljningen jämfört med samma månad 2013.

Men den positiva försäljningstakten innebär nya problem. Bil Sweden larmar nu om att pengarna som avsatts för premien till supermiljöbilarna redan är slut och nu vill de att regeringen lämnar besked om nya pengar kommer till. Enligt Bil Sweden behövs 100 miljoner kronor för resten av året.

Fortsätter det så här tror Bertil Moldén att man kan uppnå höga, kanske rekordhöga, nivåer innan året är slut.

– Vår prognos är att nästan tangera 300 000 nybilsregistreringar. Över tio år så ligger snittet på 275 000, så vi går väl över ett tioårssnitt när det gäller registreringarna.

Många har tidigare spått ljusare tider för fordonsbranschen och trots de positiva siffrorna så lämnar Bertil Moldén en försiktig spaning in i framtiden. Dramatiska händelser under de senaste åren har gjort honom luttrad.

– Med nu kända fakta så ser de närmaste fem åren riktigt bra ut för fordonsindustrin. Ringer du mig imorgon och det har varit en ny tsunami eller någon ny finanskrasch så säger jag något annat. Men just nu ser det bra ut.

Fakta: Nya fordon juli 2014 (jämfört med juli 2013)

Personbilar: + 12,7 procent (20 473 stycken)

Lätta lastbilar: + 7,5 procent

Tunga lastbilar: + 27,2 procent

Miljöbilar: + 17 procent

Supermiljöbilar: + 391 procent

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.