Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Högt förtroende för regeringen

Väljarna har fortsatt stort förtroende för regeringen, även efter arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins avgång.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtidigt ökar förtroendet något för de rödgröna, visar Skops senaste mätning.

Två av tre svenskar, 65 procent, anser att regeringen gör ett mycket bra eller bra jobb. Det är en procentenhet högre än i juni. 25 procent anser att regeringen gör ett mycket bra jobb, en uppgång på tre procentenheter.

Samtidig ökar andelen som tycker att regeringen gör ett mycket eller ganska dåligt jobb något, från 18 till 20 procent. 8 procent tycker att jobbet är mycket dåligt, en uppgång på en procentenhet.

Av de drygt 1 000 personer som Skop intervjuade tillfrågades hälften efter Sven Otto Littorins uppmärksammade avgång den 7 juli. Det kan vara en förklaring till att de som tycker att regeringen gör ett dåligt jobb ökat något.

Det kan också vara en förklaring till att de rödgrönas stöd ökar något. 30 procent tror att en rödgrön regering skulle vara bättre än den borgerliga, en uppgång med två procentenheter. Samtidigt tror 42 procent att de rödgröna skulle göra ett sämre jobb, en svag minskning från 43 procent.

-Förtroendet för det rödgröna regeringsalternativet har återhämtat sig från bottennivån i juni. Det är dock fortfarande fler svenskar som tror att en rödgrön regering skulle göra ett sämre jobb än den nuvarande borgerliga alliansregeringen, säger Skops analytiker docent Örjan Hultåker.

Drygt 1 000 personer mellan 18 och 84 år intervjuades under perioden från den 30 juni till den 15 juli. Frågorna löd: "Tycker Du att regeringen på det hela taget gör ett bra eller dåligt jobb?" samt "Tror Du att en regering med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle göra ett bättre eller sämre jobb?"