Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Högre pensionärsskatt bara i Sverige

Det är bara i Sverige som pensionärer beskattas högre än löntagare. Det visar en internationell jämförelse som PRO låtit en forskare göra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nyligen presenterade PRO rapporten "Rättvisa skatter! Om beskattningen av arbetsinkomster och pensioner", där de bland annat visar hur inkomstskillnaden kommer att öka de närmaste åren.

När bromsen eller balanseringen nästa år för första gången slår till i pensionssystemet sänks inkomst- och tilläggspensionerna med 3 procent. Balanseringen står för 1,7 procent och den svaga inkomstutvecklingen för 1,3 procent.

Eftersom balanseringen totalt fördelas på tre år kommer den nominella förändringen vara negativ även 2011 (minus 2,8 procent) och 2012 (0,5 procent ), enligt Försäkringskassans prognos.

Under samma period, 2010-2012, väntas löntagarnas inkomster öka med 7 procent.

PRO jämför nettoinkomsten för en pensionär och en löntagare som båda hade en inkomst på 14 000 kronor 2006. 2012 beräknas löntagarens nettoinkomst vara nära 2 400 kronor högre. Det beror både på skatteskillnaden och ökad inkomstskillnad.

I den politiska debatten om de olika skatteskalorna har regeringen hävdat att "det finns ett antal länder som, precis som Sverige har en skattelättnad på arbetsinkomster i syfte att göra det mer lönsamt att arbeta".

PRO ville undersöka i vilken utsträckning detta missgynnat pensionärer och lät Katharina Wesolowski, Institutet för social forskning på Stockholms universitet, göra en jämförelse av skatterna i 15 EU-länder samt Norge, USA och Australien.

Hon sammanfattar sin studie:

- Sverige är det enda land av de jämförda länderna där pensionerna genomgående belastas högre än arbetsinkomster.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.