Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Högklackat: Susanne Thorsson, Petra Mede och Anna Blomberg.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Högklackat | SVT1

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Sketch-tv

Högklackat

SVT1 21.00, långfredagen

Jag var på middag förra helgen och min kompis, som tillbringade första året efter studenten i Paris, försökte förklara för mig vad fransk humor innebar. Kontentan – baserad på någon fransk tv-kanals egen sammanställning av de hundra bästa sketcherna, kortfattat och i mina egna ord: nakna gubbar som vände gitarren inåt för att det skulle se ut som de spelade med snoppen. Nakna gubbar som gömde sig bakom en stor flygel som att de spelade med snoppen. Kul!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Inte.

I fredagens GP berättade Anna Blomberg, Petra Mede och Susanne Thorson att Högklackat var grundat på den franska urupplagan Vous les femmes. De flesta av originalskämten hade fått bearbetas därför att de inte riktigt passade in i den svenska verkligheten. Man kan väl dra slutsatsen om att det var en del halvkul skämt där då, om jag nu får ta mig friheten att spekulera och flika in den kunskap jag just tagit till mig kring fransk humor.

Inga jämförelser i övrigt, men det här är inte särskilt kul. Måhända att skådespelarensemblen och SVT var oense om hur det skulle marknadsföras – men när pressmeddelandet om Högklackat kom, kallades det för en serie där komikerna "driver med klichébilden av hur kvinnor borde vara". Huruvida det innebär en kvinna som blir ihop med sin svärfar och råkar avslöja det på Skype när bakgrundskulissen ramlar ihop och farfar dansar runt i y-front där bakom, eller att barnmorskan ballar ur och simulerar oralsex inför ett lesbiskt par – ja, alltså, jag vet inte hur ni känner, men det är inte en kvinnokliché som jag känner igen mig i. Och det är framförallt inte särskilt roligt.

Det här känns bara som trams och det är tråkigt att den här gruppen av komiker, som ju är oerhört kompetenta och roliga hela bunten, inte kommer till sin rätt i intelligenta, på pricken-sketcher. Det faller platt och jag kan bli så trött på att så kallade KVINNLIGA komiker ständigt måste skämta om så kallade KVINNLIGA situationer. Det måste finnas något roligare.