Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hög tid för nya tag i A-kassan

A-kassan bör både återupprättas och moderniseras. Jan Björklund vässar profilen med angelägen fråga.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Inte ett forskningsutspel? Luften måste tillfälligt ha gått ur en del av de universitetsföreträdare med flera som lobbat väldigt hårt under Almedalsveckan för att påverka höstens viktiga proposition.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men så kom kvällstalet. Och leendena blev bredare. Björklund lovade jobba för att kunna erbjuda mer investeringsmedel och resurser, inte minst till spetsforskning. Bra. Jobb och utveckling kräver det.

Såväl anställda inom den forskningsintensiva läkemedelsindustrin, som anställda inom bilindustrin, har haft ett tufft år som klartgjort hur hård den globala konkurrensen är.

Dessa arbetstagare skulle dock också dra nytta av den sortens A-kasseförändring en lite uppstudsig Jan Björklund gick ut med att han vill förverkliga. En höjning av A-kassetaket pockar på. Den faktiska ersättningsnivån har sjunkit till cirka 55 procent av industriarbetarlön efter skatt.

Avsteget från inkomstbortfallsprincipen har skapat en växande marknad för privata tilläggsförsäkringar och avtalsförsäkringar. Behovet av komplement, för att inte människor som förlorat jobbet snabbt skall tvingas sälja bil och hus, urholkar förtroende för socialförsäkringssystemen.

Samtidigt vill Folkpartiet sänka tröskeln för inträde.

– Kvalificeringsreglerna måste också förändras, sade Björklund.

Om A-kassan blir obligatorisk, ett krav som Folkpartiet återupprepade i går, så bör den också anpassas efter den moderna arbetsmarknaden. Där har de långa, fasta anställningar blivit allt mer svåråtkomliga.

De skilda avgifter i A-kassan som regeringen införde i syfte att stärka arbetslinjen, vill Folkpartiet slopa. Ett förslag som Centerpartiets Annie Lööf var snabb att haka på, eftersom Centern delar bedömningen att det skapat mer orättvisor och därför varit till mer skada än nytta.

Från LO kom då glada tillrop. Moderaterna gjorde däremot, som väntat, tummen ned. Och trots att dess åsiktsskillnader borde vara välkända, Fp har sagt samma sak före Almedalen, var en debatt om splittring i alliansen snart i full gång.

Att blåsa upp ett nygammalt utspel på det viset är dock överdrivet. Det önskade målet för den socialförsäkringsutredningen som är i full gång är en bred överenskommelse. Så vad som kommer ut när alla partier fått ge och ta återstår att se.

Dessutom finns det viss logik i Björklunds utspel av två skäl. Dels vill han väl, i likhet med Reinfeldt, slänga till LO ett köttben här i Almedalen. En gest som inte missgynnar alliansens paktplaner.

Dels vill Björklund bredda profilen. När statsvetare som Sören Holmberg står i Almedalen och upprepar tesen om att FP blivit en enfrågerörelse, ett skolparti, väcker det viljan att visa prov på motsatsen.

GP 6/7