Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En variation på temat ädelost och pepparkaka.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hög tid för glöggmys

Bjud hem några väl valda vänner och servera kul tilltugg. Glöggmingel är årstidens bästa bonus.

Det är faktiskt få sociala evenemang som är så enkla att ro i land som ett glöggkalas. Allt man behöver är egentligen en värmeplatta, god glögg och några trevliga vänner. Till detta serveras lämpligen russin och mandel, och kanske även något skojigare tilltugg än så.
Men glöggtilltugg ska vara busenkla att svänga ihop. Inga jobbiga förberedelser eller avancerade moment. Pang på, bara!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se


Däremot kan man gärna få putsa upp sinnets smaklökar lite extra och tänka ut vad som egentligen gör sig till denna mer än lovligt sötsliskiga dryck. Tilltuggen ska bli doakören som får glöggen att sjunga. Tänk tonartsbyten och följsamt ackompanjemang.


Salt och hett
Lite sälta sitter därmed som en smäck till det söta. Det är därför den moderna klassikern pepparkaka och ädelost blivit så ohemult poppis. Det passar helt enkelt förbaskat bra ihop - både med varandra och till glöggen.


Salt ost är med andra ord aldrig fel. Testa gärna de busenkla kexen med tomat- och fetaost och rosmarin. Lätt som en plätt och kanongott.


Hetta är en annan grym bästis till sött. En nypa chili i endera formen kan få mirakel att uppstå tillsammans med traditionella sötsaker, såsom glögg.


Extra stuns
Prova bara en så simpel sak som att hälla i lite (med betoning på lite) strimlad färsk chili i glöggen. Plötsligt händer det grejer i munnen och glöggen upplevs som mindre söt och betydligt mer spännande.


Rostade nötter med lite extra kryddig stuns är med andra ord en klockren kompis till glöggen. Känns allt detta för meckigt kan du alltid köpa hem några påsar färdiga popcorn och pimpa dem med lite cayennepeppar. Går garanterat hem som kvällens snackis.
För den viktigaste ingrediensen för ett lyckat glöggkalas är trots allt sällskapet.