Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Arne Danner och David Camara har planer på att expandera Lugna Gatans verksamhet i Göteborg.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hård poliskritik mot Lugna Gatan

Polisen har tröttnat på Lugna Gatan. De är rädda att informationen går åt fel håll och hamnar hos de kriminella gängen.
- Mina poliser har betänkligheter kring Lugna Gatans grundläggande värderingar och det finns brister i insyn, säger Lars Klevensparr, polismästare i Storgöteborg.

Han bekräftar att det pågår en intern diskussion kring organisationen.
Enligt vad GP erfar kommer allt samarbete att sägas upp.

Flera händelser har skapat en förtroendeklyfta mellan polisen och Lugna Gatan.
Exempel:
" Det finns misstankar om att insatser mot narkotikabekämpning som diskuterats med Lugna Gatan i ett område läckte ut. Därför gav insatserna inget resultat när de genomfördes.

" Trots att Lugna Gatan, enligt egen uppgift, fått veta vem eller vilka som tänt på en barack på Nya Lövgärdesskolan i våras fördes inte informationen vidare till polisen. Lugna Gatan vill inte få rykte som tjallare.

" En av Lugna Gatans värdar skallade för ett par år sedan en ökänd kriminell gängmedlem på Angeredsgymnasiet och tog ifrån honom hans vapen. Då Lugna Gatan polisanmälde händelsen uppgavs att en "okänd" person varit hotfull på skolan. Inget nämndes om vapnet.

" En medlem i det kriminella gänget Asir slutade arbeta för Lugna Gatan - men anlitas i stället av moderorganisationen Fryshuset.

En polisman, som vill vara anonym, är hård i sin kritik:
- Vi ser allt för många knytningar till de kriminella gängen. Om Göteborgs stad skulle anställa Bandidos för att sköta ordningen på Avenyn skulle de säkert göra ett bra jobb - så länge ingen lägger sig i metoderna. Ungefär så ser vi på Lugna Gatan.

Ska motverka rekrytering till gäng
Lugna Gatan har engagerats i delar av Göteborg för att hjälpa unga människor i utsatta förorter, motverka rekrytering till kriminella gäng och visa en alternativ karriär, hjälpa till att lösa konflikter och skapa trygghet. För den skull anställer Lugna Gatan unga människor, inte sällan med ett kriminellt förflutet, som trygghetsvärdar och utbildar tonåringar i ideellt arbetande juniorgrupper.

Verksamheten har hittills kostat över tio miljoner som betalas av kommunen, Västtrafik och ett par bostadsbolag. Dessutom har allmänna arvsfonden bidragit med knappt tio miljoner för etableringen i Göteborg.

- Även om det också finns killar som är bra i Lugna Gatan avböjer vi kontakt. Vi litar inte på de ansvariga i verksamheten, säger polismannen.

I en utvärdering av Lugna Gatans arbete som gjorts i Gunnared - där organisationen arbetat sedan hösten 2006 - hävdar polisen:
" att Lugna Gatans värdar inte tydligt valt sida mellan samhället och de kriminella gängen,

" att flera värdar rekryteras direkt från kriminalitet och därför "stått för långt ut på kanten mot kriminalitet",

" att värdarna inte tagit avstånd från kompisar som begår brott,

" att Lugna Gatan har en struktur som liknar den som återfinns hos de kriminella gängen och att värdarna rekryteras på liknande sätt, det vill säga bland kompisar.

"Vi ska ta bladet från munnen"
En analytiker hos polisen säger att Lugna Gatan visserligen bidragit till att skapa en vi-känsla bland ungdomar i Gunnared men "frågan är om det är positivt eller negativt. Tyvärr tror jag att de har ett annat normsystem där man tycker att den gemensamma fienden är samhället".

Genom sitt arbetssätt och sin attityd - en attityd som innebär att de håller fast vid gängens verklighetsbild i stället för att utmana den - bidrar Lugna Gatan till att stärka klyftan mellan förorten och det övriga samhället, mellan "vi" och "dom".

Kommissarie Bertil Claesson arbetar vid kunskapscentrum mot organiserad brottslighet. Han har tidigare bland annat varit chef för polisen i Angered:

- Projekt av typen Lugna Gatan finns bara i segregerade områden, inte någon annanstans. Jag tror inte på speciallösningar för vissa stadsdelar. Där ska finnas väl fungerande sociala system som på alla andra håll. De ska inte märkas ut som projektområden. Förorterna är en del av Göteborg och ska behandlas på samma sätt.

Väntar på utvärdering
I juni ska en ny utvärdering kring Lugna Gatans verksamhet presenteras i Göteborg. Polisledningen väntar på att läsa den innan man kommer med sin dom.

- Efter utvärderingen ska vi ta bladet från munnen. Det vi säger kommer att vara vägledande för det fortsatta samarbetet, säger Lars Klevensparr.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.