Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nabila Abdul Fattah Ryback vill gärna se America Vera Zavala och Nätverket Pennygångens framtid på maktlistan.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hård kritik mot GP:s "smala" maktlista

GP:s lista över de mäktigaste i Göteborg är väldigt, väldigt vit medelklass. Men även icke-vita svenskar kan ha makt och lokalt inflytande över opinion och trender, tycker Nabila Abdul Fattah Ryback.

När rapparen och debattören gick igenom GP:s maktlista blev hon besviken över bristen på bredd i urvalet av dem som bedöms som mäktigast i Göteborg. Listan är väldigt, väldigt vit. Men icke-vita svenskar kan också ha makt och inflytande över trender, kultur och opinion, konstaterade hon och sammanställde en egen maktlista som blivit mycket uppmärksammad på twitter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag tycker inte att GP:s maktlista är representativ för hur Göteborg ser ut, om man ser till det lokala inflytandet och den kulturella eller opinionsbildande makten. Inflytande beror på hur man tolkar dem som har makt, säger Nabila Abdul Fattah Ryback.

Hon tycker att GP:s maktlista säger mer om de sju journalister som sammanställt listan – än om hur makten ser ut i Göteborg.

- Vad jag saknar är bredden, säger hon.

- Det är till exempel ofattbart att Nätverket Pennygången inte är med, eller att hip-hopduon Medina saknas, efter att ha varit så enormt omdebatterade och sålt platina, efter sin uppmärksammade skiva, säger Nabila Abdul Fattah Ryback.

Hon har en rad exempel på inflytelserika personer och grupper hon tycker förtjänat en plats på GP:s maktlista, som kunnat bredda bilden av hur makten ser ut i Göteborg – en lista där fler medborgare i staden skulle ha kunnat finna sina förebilder.

- Det kan inte bara vara så att man måste vara vit, medelålders medelklass för att få ett erkännande, säger Nabila Abdul Fattah Ryback, och tycker att det vore bra om GP i framtiden satte samman en jury som skulle kunna sammanställa en maktlista med mer mångfald.

Göteborgs-Postens redaktionschef Anders Goliger svarar och konstaterar att det ligger en hel del i Nabila Abdul Fattah Rybacks kritik, även om han inte håller med om att listan enbart skulle bestå av en vit, medelålders medelklass.

- Det uppstår diskussioner varje år och det är själva listans syfte. När det gäller mångfald så är det en fullt förståelig kritik att vi som gör listan inte representerar hela samhället. Det är ganska klarlagt i forskning att journalister har en homogen bakgrund och det är klart att det är en brist som vi är medvetna om, säger Anders Goliger, men han lovar inte att det kommer att bli en jury.

- Det är en bra idé, men det är inget jag kan lova. Men vi tar till oss alla förslag och ska bredda diskussionen om mångfalden.

- Sedan tror jag också att listan i någon mån speglar hur makten i samhället ser ut, säger Anders Goliger:

- Men Nabila har många intressanta namn på sin lista, varav en del som vi också har med, och andra nya spännande som vi inte kände till.

Så här ser Nabila Abdul Fattah Rybacks lista över mäktiga göteborgare ut:

Dramatikern America Vera-Zavala, konstnären Benny Cruz, skaparen av kulturföreningen Utopia Iki Gonzalez Magnusson, Processledaren i Angered Ali Saidoun, Maktskiftet, ett skarpt lokalt hiphopkollektiv, Homeira Tari, ledare för tidskriften Made in Backa, Pantrarna, förortsorganisationen som driver politiska frågor. Anders Aje Berntsson, som arbetar med kriminalitet och beroendeproblematik, Nätverket Pennygångens framtid, som protesterar mot Stena fastigheters planer på lyxrenoveringar – eller sportprofiler som Helga Valdemarsdottir eller sportbloggaren Rudy Alvarado som upptäckt många nya talanger.

Till Nabilas blogg: http://www.politism.se/mohammed-ali/gp-maste-se-utanfor-sin-maktbubbla/

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.