Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Markus Esselmark
Bild: Markus Esselmark

Hållbarhet – viktigt för både kontoret och människan

En stor del av vår vakna tid är vi inomhus på en arbetsplats, då är det viktigt att den miljön främjar både hälsa och vardagsliv. Något som bygg- och projektutvecklingsföretaget Skanska satsar på i kontorsfastigheten Citygate, så mycket att Skanska kommer att etablera sitt Göteborgskontor där.

– Skanska är med och utvecklar det samhälle som vi lever och verkar i. I det ingår social hållbarhet, miljömedvetenhet, enkelhet för våra kunder och att skapa en bra vardag för individen, säger Camilla Skogsberg, uthyrnings- och marknadsansvarig, på Skanska Fastigheter i Göteborg.

Ett bra exempel på hur detta omsätts i praktik är den 144 meter höga kontorsbyggnaden, Citygate, som just nu byggs i stadsdelen Gårda i Göteborg. Med målsättningen att vara hållbar i alla led.

– Citygate kommer att drivas av 100 procent lokalproducerad solenergi som vi köper in från Göteborg Energis solcellspark i Utby. Men det handlar också om att vara hållbar i det lilla, att samordna allt från transporter till avfallshantering, säger Camilla Skogsberg.

En annan del av projektets målsättning är en WELL-certifiering. Ett system som tagits fram av organisationen International WELL Building Institute (IWBI) som handlar om individens hälsa genom tio olika fokusområden; luft, vatten, kost, ljus, ljud, material, sinne, gemenskap, värmekomfort och rörelse.

– Det finns många funktionella lokaler men de är inte anpassade efter att individen ska må bra. Eftersom vi spenderar 90 procent av vår vakna tid inomhus är det viktigt att våra hyresgäster ska må bra under den tiden. Det känns extra relevant nu efter covid när vi ska tillbaka till kontoret. Det räcker inte längre med en lokal man måste kunna erbjuda ett mervärde, sådant som har saknats när man suttit hemma. En plats för människor att mötas, skapa en tydlig företagskultur, där man förenklar sin yrkesvardag, säger Camilla Skogsberg.

Några av de saker som ska göra just det är ett gatuplan med reception, café, restaurang och coworkingytor som är öppet för både hyresgäster och allmänhet samt bekvämligheter som exempelvis bil- och cykelpool. Det finns också en inbyggd flexibilitet så att varje företag kan anpassa antalet arbets- och mötesplatser efter sin verksamhet. Där man istället för att ha egna mötesrum kan hyra ett konferensrum eller boka in några coworkingplatser de dagar då många vill jobba från kontoret. Camilla Skogsberg lyfter också enkelheten i att ha avtal med en part för kringtjänster så som kaffe, frukt och städning som hyresvärden tillhandahåller.

– Vi vill erbjuda ett helhetskoncept med hälsa och hållbarhet i fokus och nästa år flyttar även vi på Skanska in i Citygate. Jag är så stolt över att vi som företag satsar så mycket på våra medarbetare och det känns helt fantastiskt att vi ska få arbeta där, säger Camilla Skogsberg.