Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vi brinner för hållbarhet – och för att serva våra kunder”. Marilouise Berg är hållbarhetsstrateg på Adda Inköpscentral.
”Vi brinner för hållbarhet – och för att serva våra kunder”. Marilouise Berg är hållbarhetsstrateg på Adda Inköpscentral.

Hållbara upphandlingar tack vare Adda Inköpscentral

Tillsammans är nyckeln. Adda Inköpscentral är en viktig partner när kommuner och regioner ska nå högt ställda hållbarhetsmål. För dem som inte har egna resurser att tillse hållbarhetsperspektivet i upphandlingar adderar Adda det genom sina upphandlade ramavtal – där hållbarhet alltid är i fokus.

I nära 100 år har Adda Inköpscentrals historia flätats samman med samhällets utveckling. Genom att upphandla nationella ramavtal och dynamiska inköpssystem (DIS) arbetar man nu mot en hållbar framtid tillsammans med Sveriges kommuner och regioner. Kunderna erbjuds ramavtal och DIS på allt från fossilfria bränslen, solceller och miljömärkt el till hållbara möbler och klimatberäknade förskolor. Adda Inköpscentral tillhandahåller också tjänsterna Hållbarhetskollen och Kemkollen där krav från kunders avtal följs upp av Adda.

– Vi hjälper Sveriges kommuner och regioner att ställa om till hållbara inköp. De som använder våra avtal kan luta sig tillbaka och vara säkra på att vi har ställt vassa hållbarhetskrav som vi systematiskt följer upp, säger Marilouise Berg, hållbarhetsstrateg på Adda Inköpscentral.

Påverkar genom uppföljning

På Adda Inköpscentrals hållbarhetsavdelning finns den kompetens som krävs för att driva systematiskt hållbarhetsarbete framåt. Här arbetar sju strateger med att analysera, kvalificera och följa upp leverantörer. I kraft av sin storlek har Adda Inköpscentral stora möjligheter att påverka hållbarhetsfrågor i upphandlingar, inte minst genom att följa upp kraven under avtalstid, något som kunderna ofta inte hinner med själva.

– Samtidigt som vi hjälper kommuner och regioner med upphandlingar och DIS så jobbar vi även framåtsyftande, bland annat genom den uppföljning vi gör för att säkerställa att hållbarhetskrav efterlevs. Hittar vi avvikelser så pushar vi leverantörerna att jobba med förbättringsarbete för att kunna uppfylla kraven. På så sätt tar vi ansvar för att driva på leverantörer, marknader och branscher att utvecklas och bli mer hållbara, säger Marilouise Berg.

Tillsammans är effektivt

Att arbeta med hållbarhet är viktigare än någonsin tidigare, och intresset för frågorna har heller aldrig varit större. Men långt ifrån alla Sveriges kommuner och regioner har den tid och de resurser som krävs på inköpssidan för att uppnå ambitiösa hållbarhetsmål. På Adda Inköpscentral är man därför övertygade om att nyckeln till framgång stavas samarbete.

– Det är effektivt att göra inköp tillsammans, och vi kan bidra med kompetensen att göra hållbara upphandlingar. Vi brinner för hållbarhet – och för att serva våra kunder, säger Marilouise Berg.