Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Håll koll på trafiken i jul

En normalvecka i december begär cirka 800 personer ersättning från Västtrafiks resegaranti. Nu är de nästan 5 000.

Inställda pendeltåg, vagnar som står stilla och bussar som kommer för sent. Kollektivtrafiken har tidvis varit kaotisk i kyla, snö och halka.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det märks på de många resegarantiärendena. Det är ju en mångdubbling jämfört med en normal vintervecka, säger Gunilla Wicktor, stabschef på Västtrafik.

Många samtal till kundtjänsten gäller frågor om trafikläget och många av klagomålen handlar om att informationen brister.

Länkarna här till höger kan underlätta din resa.

Men sajterna kan vara snåriga och alla har inte datorn med sig på perrongen. Det gav programmeraren och webbutvecklaren Theodor Storm idén till sajten www.tåg.info och iphone-appen Tågtavlan som sedan starten i maj har laddats ner omkring 15 000 gånger.

- Jag pendlar varje dag mellan Katrineholm och Stockholm. På vintern är det ju alltid förseningar och informationen är alltid dålig. En dag satt jag där på ett försenat tåg och bestämde mig för att göra något åt saken, säger han.

Hans tjänster samlar in Trafikverkets trafikinformation men förädlar och presenterar i annorlunda förpackning. Statliga expertgruppen E-delegationen nämner Tågtavlan som ett gott exempel på hur man med hjälp av tillgänglig data kan öka servicen.

- Trafikverket vet vad jag gör och har inga invändningar. Men trafikföretag som SJ är mer svårtflirtade. Jag tycker de kunde tipsa resenärerna om att det finns mobilappar som Tågtavlan och Stationen men det gör de inte, de hänvisar bara till att de kommer att utveckla egna tjänster längre fram, säger Theodor Storm.

Runt om i landet finns ytterligare några privatpersoner som har byggt egna tjänster för att ge bättre trafikinformation.

- Jag känner till några och de är som jag själva pendlare som har ledsnat. Det är lite kul också, att vi datanördar kan göra en insats på det området där vi är bäst, säger Theodor Storm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.