Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Håll koll på taket

Mycket snö och mildväder är en vansklig kombination för husägare. Särskilt utsatta är uteplatser och annat som vi byggt själva.

Snön har fortsatt att falla i Göteborg och många varnar för stora ansamlingar av snö på taken. Det varnas särskilt för blidväder, då snön blir våt och tung.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Anders Sjelvegren, som är enhetschef vid Boverket, säger till TT att det oftast är andra orsaker, som konstruktions - eller byggfel som ligger bakom tak som går sönder, inte temperaturförändringarna i sig.

Mer kompakt - inte tyngre
– Mängden fukt i snön vid blidväder är så liten att man kan bortse från den. Det som händer vid plusgrader är att snön blir mer kompakt men den blir inte tyngre, säger Sjelvegren.

Han hävdar att den snömängd som föll förra vintern aldrig överskred de dimensioneringar för snötyngd på tak som Boverket tagit fram.

Man kan enligt försäkringsbolaget If räkna med att ett vanligt villatak, nytt som gammalt, klarar minst 150 kg snö per kvadratmeter, vilket motsvarar en halv meter med gammal snö, men bara 0,4 meter blötsnö.

Vaka över det du byggt själv
Däremot kan snön vid blidväder tappa greppet och rasa ner i stora mängder. Och även om huvudbyggnadens tak håller bör man vara vaksam på de egenbyggda konstruktionerna; den nya uteplatsen, förrådet eller carporten.

– Uteplatser med tak är ofta inte dimensionerade för stora snömängder. Det är vanligt att snö från hustaket rasar ned på uteplatsens tak, säger Anders Sjelvgren till TT.

Vissa hemförsäkringar täcker inte heller dessa typer av egenhändiga konstruktioner.

Ett bra råd för att undvika ras under snöns tyngd är att skotta taken.

Se Boverkets rekommendationer för snöskottning i faktaruta här intill.

Andra villkor
För bostadsrättsföreningar gäller andra regler än för villor.

– Bor man i bostadsrätt har föreningen krav på sig att skotta taken, annars får man ingen ersättning om taket skulle braka av snötrycket. Dessutom kan föreningen bli skadeståndsskyldig om någon skulle skadas, säger Daniel Säfström på If i ett pressmeddelande.

Föreningen kan bli skadeståndsskyldig både om någon skadas av kollapsande tak eller av snö eller is som faller från taken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.