Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hästpojken är tillbaka

Två år efter debuten är Hästpojken tillbaka. Men nya skivan låter ingenting som den punkiga Caligula.

Trummisen Pop-Lars Malmros hoppade av, basisten Joel Alme hoppade av, livepianisten Olle Hagberg hoppade av. Och det var innan Hästpojken hade börjat spela in nya skivan Från där jag ropar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Helt okej kan man tycka. Låtarna skrivs ändå av Martin Elisson och Adam Bolméus. Men när dessutom producenten Björn Olsson hoppade av just som inspelningen gick in i sin slutfas började det kännas lite kymigt.

- Ja, alltså, vi hade hållit på så länge och det blev så utdraget, så det var väl därför Björn hoppade av. Han tröttade väl när det tog för lång tid, säger Adam Bolméus.

Samtidigt försäkrar han och Martin Elisson att det inte finns något ont blod mellan bandet och Björn Olsson.

- Vi var skitarga, i en dag, säger Elisson.

- Man kan ju tycka att han borde orka slutföra det när vi var så nära, men eftersom han inte kände för det tyckte vi att det var lika bra. Det blev lite krångligt när vi var tvungna att ta in Johan (Forsman, som spelat in bland annat Silverbullit och Broder Daniel), men i slutändan tror jag att det blev det ultimata, säger Adam Bolméus.

Avhoppen har dock gett upphov till en del förvirring. Varken Adam Bolméus eller Martin Elisson tycker att det är en stor sak att den gamle Broder Daniel-hjälten Lars Malmros och hyllade Joel Alme lämnat bandet. Men deras skivbolag har antytt att de måste försöka klargöra vilka musiker som egentligen är med i Hästpojken.

- "Är det ni som är Hästpojken?" Jag hatar den frågan. Vi skriver låtar ihop och nu släpper vi en skiva med lite andra personer. Men skivbolaget vill att vi ska vara tydliga, så vi får väl säga att vi är Hästpojken, säger Martin Elisson.

Nya i bandet är basisten Oscar Wallbom, Nicolas Janco, som tidigare spelat trummor i Whyte Seeds, och pianisten Matti Ollikainen. Den sistnämnde har starkt bidragit till att Hästpojkens andra album har ett sound som skiljer sig stort från debutskivan. Borta är de distade dubbelgitarrerna och i stället driver Ollikainens stora piano låtarna framåt med klockrena melodier.

- Jag är glad för att vi fick tag på Matti. Han kommer från ett helt annat håll och har spelat jazz och sånt. Säger man Oasis vet han inte ens vilka de är. Det är mycket tack vare honom som vi har mer piano på den här skivan. Han är så grym att det bara blev så, säger Martin Elisson.

Låtarna på skivan har tillkommit under drygt ett års tid, men det finns även spår på plattan som skrevs innan Adam Bolméus och Martin Elisson bestämde sig för att spela in under namnet Hästpojken. Även om de presenterar ett helt nytt sound på Från där jag ropar påpekar Adam Bolméus att mycket är sig likt.

- Det finns många låtar på Caligula som mycket väl kunde ha varit med på den här skivan utan att man hade reagerat.

På samma sätt som energin, melodierna och inte minst Martin Elissons röst känns igen från duons tidigare musik skulle man snabbt kunna sluta sig till att det handlar om Hästpojken genom att läsa texterna.

- Det är samma tema hela tiden. Innehållet i texterna är ungefär det samma som det var på första skivan med Bad Cash. Det handlar väldigt mycket om att man inte hittar sin plats på jorden, att det aldrig riktigt löser sig. Det blir aldrig riktigt bra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.