Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hästköttshärvan växer allt mer

Sedan Findus enportionslasagne visat sig innehålla hästkött drar även Axfood, Ica och Coop tillbaka lasagne som misstänks innehålla hästkött. Företaget bakom produkterna har använt kött från samma slakteri som levererat till Findus återkallade lasagne.

Det gäller varumärkena Eldorado Lasagne Bolognese 1 kilo, Willys Lasagne Bolognese 400 gram, Hemköp Lasagne Bolognese 400 gram, Coop lasagne 400 gram, och Ica Basic 400 gram.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det finns en misstanke om att det kan finnas hästkött i färsen, men vi har inte fått det bekräftat från leverantören, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica, till TT.

Likt Findus har Axfood skickat prover för analys men ännu har laboratoriet inte bekräftat misstankarna. Någon hälsofara finns dock inte enligt bolagen.

Även i England har Findus kallat tillbaka lasagne från butikshyllorna. I Frankrike har bolaget även dragit tillbaka moussaka och cottage pie.

Måltiderna producerades i Luxemburg för den franska leverantören Comigel.

Comigelchefen Erich Lehagre säger till AFP att hästköttet kommer från ett rumänskt slakteri som levererats till Comigel via det franska kötthanteringsföretaget Spanghero. Comigel levererar frysmat till sexton länder, däribland de skandinaviska.

Findus drog tillbaka sin enportionslasagne 375 gram sedan det visat sig att den innehåller detta hästkött.

Den frysta maträtten säljs även i Storbritannien och det var där som det upptäcktes att nötköttet i själva verket till mycket stor del var ersatt av hästkött. Findus lät tidigare i veckan testa den svenska lasagnen och kontrollen visar samma resultat som i Storbritannien. Enligt the Guardian innehöll en testad rätt i Storbritannien över 90 procent hästkött.

Lasagnen görs av underleverantören Comigel i Luxemburg.

Efter larmet informerade Findus i Sverige i måndags Livsmedelsverket och drog in lasagnen från sina och kundernas lager.

Brittiska livsmedelsverket FSA har begärt ytterligare tester för att se om ett läkemedel för hästar, fenylbutazon, kan finnas i produkterna. Medlet är förbjudet i livsmedel.

Henrik Nyberg, produktionsdirektör i Findus Sverige, säger att det är för tidigt att säga hur Findus kommer att agera mot Comigel.

-Vi har satt väldig press på den här leverantören. Det som redan är klart är att Comigels underleverantör av kött är för alltid stoppad för fortsatta leverantörer till Findus.

"Vi kräver certifikat och verifikationer från våra leverantörer och gör regelbundna kvalitetskontroller. Det var vid en sådan kontroll som leverantören upptäckte avvikelsen", skriver Nyberg i ett pressmeddelande.

Återkallandet berör bara just enportionslasagnen, 375 gram. Alla andra nötköttsleverantörer har försäkrat för Findus att de inte blandat hästkött i maten. Den kund som vill lämna tillbaka lasagnen kan ringa eller kontakta Findus på nätet. Livsmedelsverket har hållits informerat om provtagningen.