Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hästkött kan ha blivit skolmat

Lasagne med hästkött har inte bara hamnat i svenska frysdiskar, utan kan även ha serverats i skolor och sjukhus.Samtidigt som franska myndigheter slagit till mot de misstänkta företagen håller Livsmedelsverket krismöte.

-Lasagnen har levererats till alla typer av kunder, både offentlig förvaltning, som skolor och sjukhus, och till lunchrestauranger, säger Christina Gezelius, informationschef på Martin & Servera, till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är en lasagne från Comigel - den franska leverantör som gjort lasagnen med hästkött - som levererats till storkök i kartonger på fem gånger två kilo. Företaget har skickat prover på analys för att se om den innehåller hästkött.

-Som en försiktighetsåtgärd stoppade vi försäljningen i fredags. Vi har identifierat 80 kunder där vi kommer att återkalla det som finns ute, säger marknadschefen Nils Berntsson till Ekot i Sveriges Radio.

Under dagen har inspektörer från franska antibedrägerimyndigheter gjort tillslag hos Comigel och Spanghero, som står i centrum för härvan, som involverar länder över hela Europa.

-De är på flera ställen just nu, säger en talesperson för AFP.

Den franska regeringen har kallat till sig representanter för köttindustrin för ett krismöte i kväll, enligt AFP. Men redan under dagen sade Frankrikes president François Hollande att de ansvariga för hästköttsbluffen måste straffas.

-Det har uppenbarligen förekommit överträdelser, vinstbegär och oacceptabelt beteende. Straff måste delas ut, och de bör bli både administrativa och straffrättsliga, om det är berättigat.

Samtidigt tillbakavisar Rumäniens premiärminister anklagelserna om att de två rumänska slakterierna skulle lurat de europeiska matjättarna.

-Vi har kontrollerat. Det har inte förekommit några brott mot de europeiska reglerna, säger Victor Ponta enligt AFP.

I Sverige samlas i dag en grupp på Livsmedelsverket, med representanter för både myndigheter och branschen, för att diskutera hur köttfusket ska stoppas. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) sade i går att han förmodar att matjätten Findus polisanmäls.

-Sådana här saker ska bita så rejält att ingen ens funderar på att placera någonting på marknaden som inte är det som uppges på innehållsförteckningen, sade han till TT.

Även Ica, Axfood och Coop riskerar att bli polisanmälda, eftersom de sålt lasagne tillverkade av samma producent, franska Comigel.

-Vi har ett antal produkter från Comigel, men de flesta var varor utan köttråvaror. Det var bara en med kött, och det var en skinkpaj. Men en skinka kan knappast vara förväxlad med hästkött, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood.

Bolaget hade inga misstankar mot Comigel innan skandalen blev känd.

-Vi har besökt den här fabriken i Luxemburg, senast i december, men vi har inte direkt kollat steget bakom. Det står i våra kontrakt att de ska ha koll på det. Men nu måste vi undersöka om det räcker.

Ica köper inte några andra produkter från Comigel än den nu stoppade lasagnen, men har utökat kontrollen av alla leverantörer.

-Det här är ju brottslig verksamhet och det är alltid svårt att komma åt. Men vi försöker även att kontrollera våra leverantörers underleverantörer, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica.

Coop har inte några fler produkter som innehåller kött som kommer från Comigel, men ska också utöka sina stickprovskontroller.

TT: Hur pass säker kan man egentligen vara på att det som står på förpackningarna är korrekt?

-Vi har tidigare bedömt att vi har haft bra kontroll på det. Men om det nu visar sig att vi är utsatta för bedrägerier så måste vi kanske titta ännu mer på det, säger Lena Malm, som arbetar med produktsäkerhet på Coop.

Bakgrunden till att Findus testade färsen i lasagnen var skandalen i Storbritannien där hästkött hittats i hamburgare hos leverantören Silvercrest.

Bland annat Burger King använde sig av kött från Silvercrest, men sade efter misstankarna upp avtalet. Burger King hävdar dock att något hästkött aldrig nådde restaurangerna.

I Sverige har hamburgerkedjan inte köpt kött från Silvercrest. Svenska kunder kan lita på att nötfärsen i hamburgarna inte innehåller hästkött, enligt Sven Hars, marknadsdirektör på Burger King i Norden.

-För Sverige har vi hela tiden haft en tysk leverantör. Det är en leverantör vi haft under långt tid och det genomförs löpande tester av köttet, säger han till TT.