Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Härryda kvar i toppen

Härryda är bäst i väst. I Svenskt näringslivs kommunranking för 2010 är det den enda kommunen i Västsverige på tio i topp. Göteborg kom på plats 70.

För andra året i rad tar Härryda kommun täten vad det gäller det bästa företagsklimatet i Västsverige. Det visar Svenskt näringslivs rankinglista som presenteras i dag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Och precis som i fjol är Härryda den enda västsvenska kommunen som finns med bland de tio främsta. På årets lista är Härryda nummer åtta, en marginell försämring jämfört med förra året.

2009 tog Härryda platsen som sjunde bästa kommun i Sverige. Då hade kommunen klättrat från plats 26 år 2008. År 2007 låg de på plats 44.

Svenskt näringslivs kommunranking genomförs en gång om året. Den bygger bland annat på enkätundersökningar bland företagare, som betygsätter hur de upplever företagsklimatet i kommunen. Rankingen baseras även på statistik som sysselsättningsgrad, nyföretagande och kommunalskatt.

De 290 kommunerna rangordnas och poängsätts sedan för att placeras in på listan.

Förra året hamnade Mölndal på plats nummer elva. Göteborg kom på plats 100.

Svenskt näringsliv mäter också företagsamheten. Den senaste mätningen visade bland annat att högst andel företagsamma i Västsverige finns i Tanum och att bottenplasten intas av Trollhättan. Flest företagsamma kvinnor finns i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.