Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Här växer Mölndals nya område fram

På historisk mark, i gränslandet mellan det gamla pappersbruket i Forsåker och den gamla delen av Kvarnbyn, är det snart byggstart för ett flerbostadshus med villakänsla. – Det är ett expansivt och citynära område, ett stenkast från Mölndals Bro, säger den ansvarige mäklaren Patrik Teply på Fastighetsbyrån Mölndal.

I det gamla pappersbruket Forsåker tar Mölndals nya område form, här kommer det totalt byggas över 3 000 nya bostäder, butiker, restauranger och kontor. Planen är att ett helt nytt centrum ska växa fram. Utvecklingen av Forsåker är ett av de största bygg- och stadsutvecklingsprojekten i Västsverige under de kommande tio åren. Mellan det gamla pappersbruket och den gamla delen av Kvarnbyn kommer också ett flerbostadshus med villakänsla att byggas. I huset ryms tio kvadratsmarta lägenheter på mellan 43 och 84 kvadratmeter. Inflyttning planeras under fjärde kvartalet 2017.

– Lägenheterna har flera fräcka lösningar med takfönster, loft och bra lösningar på vinklar och vrår, säger Patrik Teply, ansvarig mäklare på Fastighetsbyrån Mölndal.

Alla lägenheter har stora balkonger eller uteplatser, en tomt med gott om plats för cyklar och odlingslotter, samt möjlighet till egen parkering. Huset anspelar på den Metodistkyrka från 1900-talets som står på tomten och ska rivas på grund av dåligt skick. Den nya byggnaden influerats av kyrkan med stående panel i gammal stil, kopplade, spröjsade fönster och en pampig entré.
– Inuti är lägenheterna moderna med stora badrum med tvättmöjligheter, ett stort kök i ljusa moderna färger samt gott om förvaring, berättar Patrik Teply.

Platsen där Forsåker växer fram har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet. Genom att utnyttja kraften i forsen kunde man anlägga fabriker och producera papper med stor framgång under de kommande 300 åren. Trots att pappersproduktionen numera är nedlagd präglas platsen fortfarande till stor del av forsen som susar genom området. Delar av den äldre industrikärnan kommer att rustas upp för att bevara platsens själ. Det finns också planer på att ta vara på vattenkraften i området – förhoppningen är att Forsåker i framtiden ska bli självförsörjande på egenproducerad, grön el.

Enligt Patrik Teply är Mölndal en av topp fem kommuner där det byggs som mest nu och intresset för nyproducerade bostäder i kommunen är högt.

– Det är hög efterfrågan på allt. Det är många som kommer på visningarna och bostäder säljs till bra priser. Den här utvecklingen har vi sett de senaste två, tre åren. Det är många som behöver ha en bostad och Mölndal har ett bra läge, det är nära till Chalmers och Sahlgrenska, lätt att ta sig in till Göteborg och det, finns många välmående företag i kommunen.

Tack vare närheten till flygplats, kollektivtrafik och andra förbindelser blir Forsåker en viktig knutpunkt för hela Göteborgsregionen.

Beräknad säljstart för de tio kvadratsmarta lägenheterna är årsskiftet 16/17, här kan du läsa mer om i Mölndal.