Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här välkomnar vildmarkens tystnad

Mitt i Sveriges sydligaste fjällområde, omgivet av milslång orörd vildmark och tystnad, ligger det lilla hotellet med det stora köket. Hit återvänder gäster årligen för att komma ned i varv, möta naturen och hitta nya krafter bland skidspår och vandringsleder.
Jimmy Halvarsson driver Storsätra Fjällhotell.
Jimmy Halvarsson driver Storsätra Fjällhotell.

Jimmy Halvarsson, som driver Storsätra Fjällhotell tillsammans med sin mamma Maria, säger att han ser det varje vecka. Hur folk från storstäderna anländer med andan i halsen och hur de sedan förändras.

– Man märker det jätteväl och det är roligt att se vilken skillnad det blir på folk, redan efter ett par dagar. Det är svårt att värja sig mot det totala lugn som finns här uppe, säger Jimmy Halvarsson.

Vandring, skidor och fiske lockar

Storsätra Fjällhotell ligger omgivet av tre nationalparker i Grövelsjöfjällen, ungefär 30 minuter från Idre, och lockar folk året runt. Under dagarna, oavsett tid på året, är mötet med det orörda och öppna kalfjället oftast det enda som står på agendan. Vare sig det handlar om fiske eller motion.

Boka en lugn semester och läs mer om Storsätra Fjällhotell här

– Vi har några pärmar här med tips på 23 olika vandringsturer, både när det gäller längd och svårighetsgrad. Och under vinterhalvåret har vi över tio mil preparerade leder för dem som vill åka längdskidor, berättar Jimmy.

Vilt och fisk på menyn

Storsätra Fjällhotell slog upp dörrarna redan 1939. Innanför de rödmålade timmerväggarna är mycket av den typiska fjällkänslan bevarad. Under vintern sprakar brasan och kvällstid ses ofta gästerna sjunka ned i en fåtölj med en bok. Mobiltelefonerna lyser med sin frånvaro.

– När de kommer tillbaka hit under sena eftermiddagen väntar total avkoppling och vår uppskattade restaurang, som vi ser som hotellets hjärta. Vår köksmästare har jobbat i området i många år och han är guld värd för oss.

På den varierade flerrättersmenyn står ofta vilt och fisk från nära håll, med en blandning av klassiska svenska rätter och internationella inslag. Drycken hämtas från Storsätras välsorterade vinkällare.

– Men det blir nästan aldrig några långsittare, folk är så trötta efter dagens aktiviteter.

På menyn finns en blandning av klassiska svenska rätter och internationella inslag.
På menyn finns en blandning av klassiska svenska rätter och internationella inslag.

Familjär stämning

Att det lilla hotellet, som max kan ha 75 gäster åt gången, blivit populärt går inte att ta miste på. Särskilt om man ser till hur många som återvänder, inte minst för det personliga bemötandet som kännetecknar Storsätra.

– I och med att hotellet inte är så stort så kan vi lägga mycket tid på att se gästerna och det gör att vi tillsammans skapar en familjär stämning. Det känns väldigt fint och jag tror att det är ömsesidigt.